Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Столичната община дава 50 хил. за експертиза на Княжеския лифт

Столичната община ще възложи техническа експертиза за възстановяване и преглед на Княжевския лифт, съобщи Столичният кмет Йорданка Фандъкова в профила си в социалната мрежа.

В началото на тази година „Витоша ски“ внесоха мотивирано предложение за специализиран Подробен план за възстановяване на Княжевския лифт. В предложението им част от стълбовете не съвпадат със съществуващите, но проблемно е разминаването на един от стълбовете, който е на територията на природния парк.

„Витоша ски“ официално отказаха да предложат преместването му. А това е нужно, защото съгласно действащата нормативна уредба и правните анализи възстановяването, без смяна на предназначението на земята, е възможно само в съществуващите строителни граници, обяснява тя.
Аз лично не мога да приема, че в 21 век няма техническо решение, както впрочем, не приеха и инженери от компанията на една от експертните срещи. Затова се нуждаем от независимо техническо обследване, аргументира се Фандъкова.

В последните 2 години водим съдебни дела с „Витоша ски“ за заповедите за възстановяване на Горна и Долна лифтови станции на Княжевския лифт, които издадохме. В момента една от заповедите е отменена окончателно, другата е потвърдена в наша полза, но отново се обжалва.

Съобразявайки се и с мотивите в съдебните решения, ще издадем нова заповед за възстановяване на Княжевския лифт в цялост, което включва двете станции и съоръженията между тях. За това се нуждаем от техническа експертиза, която да ни даде техническото решение, което да предпишем. То няма да ни даде 100% гаранция за успех, но ще направи действията ни много по-сигурни и убедителни, казва Фандъкова.

Вижте още

Износ и внос: България се сблъсква се с икономическа буря

Българският износ нараснал два пъти за последните 10 години

ivan

Инвестициите в бизнес имоти у нас са 270 млн. евро

leni

Напишете коментар