Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Имотните сделки в три български града със спад от 50%

Имотният пазар у нас – какво се случва с него?

Общо при 3 български града отчитаме спад на сделките с недвижими имоти за второто тримесечие на годината с повече от 50%, докато при 15 понижението е от над 40 на сто. Това показва проверка на Profit.bg на база данни от Агенцията по вписванията.

Кризата остави купувачите по домовете си, а част от тези, които се осмелиха да са активната страна, промениха търсенето си и се насочиха към къщи и апартаменти в комплекси с контролиран достъп и повече зелени пространства.

Кои градове са най-пострадалите от епидемията от коронавирус?

Сделките в Несебър буквално замръзнаха, тъй като те намаляха до 466, спрямо 1125 за второто тримесечие на година по-рано. Спадът е от 58.58%, което е доста повече от преследвачите Кубрат и Нови Пазар, при които се отчита намаление с 50.94 и 50%.

Спадът в Първомай е от 49.36%, докато в Панагюрище сделките намаляха с 48.77%. Сериозни понижения се наблюдават и в Исперих (-46.4%), Кнежа (-44.84%), Поморие (-44.39%), както и Бяла и Нова Загора, където бе отчетен спад от над 43 на сто.

Понижения в броя на сделките спрямо година по-рано от над 40% има още в Свищов, Пазарджик, Елин Пелин, Червен бряг и Сливен.

Малко под тази граница останаха Карнобат, Габрово и Монтана със спад между 38 и 39%.

Едва в пет български града бе отчетен спад от под 10% в реализираните сделки, а в нито един от тях не се наблюдават повече покупко-продажби на имоти спрямо година по-рано.

Най-малки понижения сред градовете с над 100 сделки в двете разглеждани тримесечия (бел. ред. Q2’2020 и Q2’2019) имаше в Берковица, където са реализирани 107 трансакции, спрямо 108 броя за преди година, или спад от 0.93%.

Сделките с имоти в Троян бяха с 5.92% по-малко, а в Тетевен бе наблюдаван спад от 8.20%. Минимални понижения имаше и в Левски и Дулово.

изтоник: profit.bg

Вижте още

С поставяне на монети между гредите започна изграждането на патрулни кораби у нас

Перуанско семейство купи 8 апартамента в Ню Йорк

leni

Обсъждат нова схема за подпомагане на работници в неплатен отпуск

Напишете коментар