Invest Build Media
Туризъм и Екология

ЕС няма да отвори границите си за Русия поне до средата на август

Европейският съюз отново няма да включи Русия в списъка на държавите извън общността, за които страните от блока могат да отворят границите си.

Това съобщава руското издание ТАСС днес, позовавайки се на източници от Съвета на ЕС.

Обновеният „бял списък“ ще бъде обявен от Брюксел през следващите дни, а след това той ще бъде преразгледан в средата на август, казва източник в делегацията.

„Не, Русия все още няма да бъде включена в този списък. За съжаление статистиката казва, че е твърде рано“, каза той.

Според дипломата списъкът, който сега включва 13 страни, едва ли ще бъде разширен този път и дори може да бъде намален. ЕС все още работи по това.

„През последните две седмици, както виждаме, събитията в света не се развиват по най-добрия начин. В много страни наблюдаваме увеличение на броя на инфекциите, което, за съжаление, не позволява бързо отваряне на границите, а напротив, дори ни принуждава да предприемем нови мерки“, допълва той.

Първата версия на т.нар. „бял списък“ беше одобрена от Съвета на ЕС на 30 юни и включваше 14 държави плюс Китай. Във връзка с последното беше формулирано условие за реципрочност, но Пекин все още не е потвърдил отварянето на границите си за граждани на страните от ЕС.

Две седмици по-късно, в средата на юли, Съветът на ЕС намали списъка до 12 държави (без Китай), без Сърбия и Черна гора.

По този начин в момента е разрешено пътуване за жители на Канада, Австралия, Нова Зеландия, Япония, Южна Корея, Тайланд, Алжир, Тунис, Мароко, Руанда, Грузия и Уругвай.

Документът е от препоръчителен характер, тоест държавите от ЕС могат по своя преценка да отварят или да не отварят граници с държавите от „белия списък“, но не трябва да се отварят за държави, които не са включени в него.

Източник: economic.bg

Вижте още

Ако ще пътувате за Франция информирайте се за транспортните стачки там!

ivan

Туристически инспекторат ще се грижи за правата на потребителите

ivan

Повечето чужденци у нас искат да отсядат в луксозни хотели

ivan

Напишете коментар