Invest Build Media
Туризъм и Екология

Мариана Николова: Предвидени са 55 млн. лв. за чартърни полети с цел туризъм

Предвидени са 55 млн. лв. от държавния бюджет в помощ за чартърните полети с цел туризъм.

Идеята е да бъдат обхванати над 400 хил. туристи. Тoва заяви пред БНТ новият министър на туризма и вицепремиер Марияна Николова.

Размерът на субсидията е 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет.

Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в страната ни, само за полети с капацитет от не по-малко от 100 места.

От субсидията, която вече е одобрена от ЕК,  могат да се възползват и всички туроператори, независимо от местонахождението на тяхното седалище, които ползват услугите на въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз, издаден в Република България или друга държава член на Европейския съюз, или страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария или трета страна.

По думите на Николова, летният туристически сезон е в много тежко положение, но в правителството и Министерство на туризма разчитат да има повече почиващи на нашето Черноморие.

“Разчитаме през август да имаме повече почиващи. Още от първия ден заявих какви са моите цели – ще работя в подкрепа на бизнеса, в диалог и търсене на конкретни решения”, каза Николова.

Трябва да говорим за България като дестинация за целогодишен туризъм, призова Николова.

Според нея, туроператорите наистина са с много ощетени от ситуацията, поради което мерките са насочени към средните предприятия и туристическият бранш.

“Ние имаме нужда от една агресивна реклама, без реклама нищо не се получава. Много е важно да покажем сърцето на България, културните паметници и историческото ни наследство”, настоя Николова. Тя подчерта, че ще положи усилия да бъдат осигурени средства за реклама на нашата страна като потенциална, здравна и безопасна дестинация. 

Източник: investor.bg

Вижте още

Български граждани ще мога да влизат в Турция с лична карта

Добри условия предлагат и малките ски писти в България

ivan

Намаляват категорията на 4-звезден хотел на Златни пясъци заради драстични нарушения

ivan

Напишете коментар