Invest Build Media
Туризъм и Екология

Мизерни условия в 4 звезден хотел в Царево

Потърпевши от мизерните условия в хотел в Царево сигнализираха за неспазването на хигиенни мерки, на стриктни условия по времето на пандемия, както и за лъжи от страна на колектива на хотела – и по време на престой, и преди такъв- по време на резервация.

По думите на туристите и заснетите от тях кадри, те били настанени в стаи със скъсани чаршафи, ръждясали мебели и непочистени бани. Служителите не носели предпазни маски, а обслужването по нищо не отговаряло на категорията на хотела, твърдят потърпевшите, които избрали да почиват в  Царево.

Един от потърпевшите, които решиха да споделят пред НОВА преживяванията по време на почивката със семейството си, е Емил Емилов.

Когато те пристигат, реалността се оказва далеч от звездната категория, която е описана в офертата.

„Качихме се в стаята и веднага установих липса на кърпи и кошара за детето ми, която ми беше обещана.Имаше паяци над главите ни, по чаршафа имаше кръв”, разказа мъжът.

Вместо обещания „ол инклузив“, семейството получава кренвирши с яйца и бисквити с мюсли.

Неволите продължават и около басейна.

„Нямаше спасител. Едно от децата си поряза крака на стъкло”, сподели още той.

От екипа на НОВА отиват на място, за да проверят сигнала. Посрещнати са грубо, а докато чакат адекватен отговор на зададените въпроси от страна на управител, още гостуващи в хотела се оплакват от условията, държанието, мерките и хигиената.

Една от жените разказва, че в хотела нищо не се е променило отпреди 11 години, когато за последно е почивала тук. Предпочита да остане анонимна, защото ваканцията ѝ още не е приключила. Но потвърждава, че условията са мизерни, а обслужването – далеч от 4-те звезди.

„Условията са недопустими. Храната трябва да бъде събирана от определен член на екипа, масите трябва да са на отстояние минимум 1,5 м една от друга и да се поддържат хигиенни изисквания”, обясни експертът по туризъм Кристиян Рамналиев.

След подаден сигнал до контролните органи, на мястото отиват инспектори от КЗП и министерството на туризма. Съществени нарушения по време на проверката обаче не са открити.

Счупените шезлонги и скъсаните чаршафи вече ги няма, а персоналът е с предпазни маски.

В посетените стаи и ресторанта хигиената също е спазена по време на инспекцията. Комплексът се състои от 3 блока и само една част от него функционира като хотел. В останалите две, сред които и зона с апартаменти, проверяващите не са допуснати.

„Няма да допусна нелоялност и то в сезон, в който се намираме при ниска заетост и при условията на пандемия, така че аз ще бъда изключително рестриктивна по отношение на спазването на законовата норма”, категорична е Марияна Николова, министър на туризма.

За да се избегнат неприятни изживявания през летните месеци, контролните органи засилват проверките по морето. Инспекции ще има и с таен клиент

Видео с кадри!!

Вижте още

От Финландия налагат препоръчителна карантина за българите

viktoria

Проектът за „затъмняване“ на слънцето на Бил Гейтс притесни учените

Две министерства ще бдят за чистотата морската вода това лято

ivan

Напишете коментар