Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Китайска компания ще съди Apple за 1,4 млрд. долара

Китайската компания Xiao-i заведе дело срещу Apple, като иска от американския гигант 1,43 млрд. долара.

Причината се оказва гласовият асистент Siri на Apple, който според Xiao-i нарушава нейни патенти, съобщават Reuters и CNET.

Xiao-i е известна и с името Shanghai Zhizhen Intelligent Network Technology. В иска им се казва, че са подали документи за патентоване на технология през 2004 г. и са получила официалния патент през 2009 г.

Китайската компания иска от Apple да плати компенсация за нанесени вреди, както и да спре да използва технологията в гласовия асистент Siri. Също така се иска спиране на производството, използването, продаването и внасянето на продукти, които нарушават патента.

Ако делото бъде спечелено от Xiao-i това може на теория да доведе до забрана на продажбите на някои продукти на Apple в Китай, който е един от основните пазари на американската компания.

Пред Reuters Apple коментира, че ще се защитава в съда.

„Това е дело, което продължава вече осем години. Siri не използва функции, които са засегнати от патента и са свързани с игри и чат съобщения. Разочаровани сме, че Xiao-i заведе ново дело. Независими одитори, сертифицирани от Висшия народен съд, също заключиха, че Apple не нарушава технологиите на Xiao-i“, казва говорител на Apple.

Първият опит на Xiao-i е още от 2012 г. Тогава Apple подаде искане за отхвърляне на делото и обявяване на патента за невалиден. Това започна дълъг процес по съдебните институции докато преди около месец най-висшият съд реши, че патентът е валиден.

Xiao-i използва това решение, за да заведе ново дело в Шанхай. То идва и на фона на все по-острите търговски отношения между САЩ и Китай, както и на намеренията на Доналд Тръмп да ограничи китайски приложения като TikTok до американския пазар.

Източник: vesti.bg

Вижте още

Сурогатно майчинство и справяне с безплодие представят на изложение в НДК

ivan

Извинителни бележки преминават в дигиталния свят: Образованието на следващото поколение

Екип на Китайската енергийна администрация посети площадката на АЕЦ Белене

ivan

Напишете коментар