Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Кризата от COVID-19 ще повиши цената на кафето

За любителите на кафето, новината, че цената му ще се повиши още до края на годината, никак не е добра.

Повишение във фючърсите ще има на сорт  „Арабика“, и на „Робуста“, според проучване на Reuters, проведено сред девет анализатори и търговци.

Фючърсите на „Арабика“ ще се повишат с 1.20 долата за литър до края на годината, което е увеличение от 0.9% на база цената на кафето в момента. Увеличението във фючърсите на „Робуста“ се очаква да бъде доста по-голямо – с 1,390 долара за тон до края на годината, което е ръст от 3.42% спрямо текущата цена.

„Намираме се във време, което е доста предизвикателно за всички стоки“, казва анализаторът Стивън Плат, позовавайки се на данни, които отразяват съимулиращите политики, които водят правителствата в момента по света, както и въздействието на търсенето на стоките, причинено от пандемията. „Индустриалните продажби на кафе, както и намаленото потребление на напитката в големите индустрии до голяма степен се компенсира от потреблението в домашни условия, заради блокадата“, каза още той.

Според експертите глобалният излишък от кафе ще нареастне до 5 млн. тоби през 2020-2021 г. от 1.85 млн. торби през 2019-2020 г., а основната причина е по-слабото предлагане на сорт „Арабика“ заради затворените с месеци ресторанти. В голяма част от ресторантите по света се предлага кафе именно от този сорт. В същото време търговци и анализатори наблюдават увеличение в потреблението на сорт „Робуста“, който се предлага основно в супермаркетите.

Припомняме, че в началото на блокадата се наблюдаваше бум на запасяването с кафе в домашни условия, което се отрази и на цената на напитката, която тръгна нагоре.

Вижте още

Нов проект предлага на общини и фирми инвестиции от 370 млн. лева

admin

Изкуственият интелект в образованието: Училище наема чат ботове като ‘главен директор’ и ‘ръководител на AI’

Столична община търси наемател за трамвайното депо на „Клокотница“

ivan

Напишете коментар