Invest Build Media
Имоти и строителство

Ученик от Русе с иновативна идея за производството на асфалт

Приложима ли е тя?

Макар и още само ученик, Димитър Петков от Русе вече сериозно развива свои иновативни идеи, които целят запазването на околната среда и рециклирането на отпадъци, предаде stroiteli-bg.com.

Съвсем скоро Димитър популяризира своя бизнес идея за производството на асфалт и вместо да се използва битум, да се прилага разтопена пластмаса.

Според него предимствата са много, но има три основни такива. Първото предимство, е че новият продукт ще бъде екологично чист. И вместо тоновете пластмаса, които остават да замърсяват околната среда, те ще се използват ефективно в нови и качествени пътни настилки, от които България има нужда. Второто предимство, е че суровината ще излиза много по-икономично, тъй като пластмасата освен, че може да се рециклира е и много евтина. Така ще бъдат спестени милиарди от бюджета, които се харчат за асфалтиране и нови пътища. Третото предимство, е че с разтопената пластмаса асфалтът ще бъде с много по-високо качество и много по-издръжлив във времето.

Основните предимства, които има създаването на тази нова суровина подтикнали Димитър Петков да разработи иновативната идея, с която успява да спечели национално ученическо състезание.

Пред БНТ ученикът коментира своята идея така: „Идеята, е че новата суровина е до три пъти по-евтина от стандартния асфалт. Ако правим стандартен асфалт, трябва да използваме веществото битум. То се добива на базата на петрол, т.е. имаме разходи за обработка. Отпадъчната пластмаса заменя битума. От 8 до 13 пъти новият материал е по-издръжлив от стандартния асфалт“.

асфалт бизнес идея

Нидерландия, Чехия, Словакия и Южна Африка вече успешно прилагат тази нова технология. За нейното полагане се използва машина, наречена рециклируем влак. Димитър е направил проучвания, според които цената на подобна машина е от 50 до 100 хиляди долара. Експерти в производството на асфалт смятат, че новата технология трябва да премине редица изпитания, едно от които е да се докаже, че е напълно безвредна за околната среда, за да се приложи у нас.

Вижте още

Новият пловдивски мол ще е построен след година и половина

leni

Идната седмица правят първа копка на участък от магистрала Струма

ivan

Министрите отпуснаха 12 млн. лв. по проекта за тунел под Шипка

admin

Напишете коментар