Invest Build Media
Туризъм и Екология

Прогноза: очакват 40% спад на туристите по зимните курорти

След тежкият летен сезон – идва ли и труден зимен?

Прогнозният спад на туристите за зимния сезон ще е около 40%, каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в ефира на Нова телевизия.

„Прогнозата за зимния сезон все още е нeясна. Мерките за санитарност и безопасност ще бъдат един от основните приоритети да привлечем туристи от нашите съседни държави, които много обичат ски курортите. Заявката за българските туристи е висока.

Виждам и предложенията на бранша по отношение на пакетите. Може да има конкретни рискове при струпване на хора на лифтовете, но сме обезпечили да се взимат мерки за дезинфекция на лифтовите съоръжения и осигуряване на дистанция за безопасност на туристите. Прогнозният спад на туристите ще е около 40% поне“, каза още тя.

България е безопасна и здравословна дестинация, защото нашите курорти са стерилни и мерките се спазват, заяви още вицепремиерът Николова.

„Визията на бранша е да се отделят курортите като статистик и да се оповестяват, когато става дума за курорти. Нямаме санкция за цялата страна. Факт е, че от балканските страни сме с най-ниска заболеваемост. Трябва да се рекламираме.

Дигитализацията е най-важната и през социалните мрежи можем силно да се рекламираме. Имаме сега една кампания по отношение на слабо известни места в България. Такава реклама ще приложим и в телевизията на балканските страни. Считам, че сме безопасна и здравословна дестинация, при положение че нашите курорти са стерилни и мерките се спазват. Аз съм безкомпромисна и лично проверявам местата за хранене, развлечение и настаняване“, каза тя.

„Имам забележки по отношение на рекламната кампания на министерството и считам, че бързата реклама в социалните мрежи може бързо да ни донесе туристи. Туризмът се променя и в момента разчитаме на директните резервации.

Българинът, който ще предпочете нашите курорти, основните му впечатления са от близки и прители, включителнио и от мнения в социалните мрежи. Разполагаме с около половин милион лева за тази цел“, каза още Николова.

„Браншът предложи промяна на методологията на оповестяване на данните. Те изискват оповестяването на случаите да бъде дефинирано. В нашите курорти на Черноморието нямаме нито един заразен, болен или случай със симптоми. В област Варна можем да говорим за клъстерна статистика“, посочи тя.

„В туристическия сектор мярката, която прилагаме за чартърните полети, осигурява 55 млн. лв., като тя работи до края на тази година и ще бъде пренотифициорана за следващата година. Нито един лев от бюджета няма да бъде загубен. Всички туроператори могат да кандидатстват по нея.

Стартирахме и един пилотен проект за 10 млн. лв. за бранша на туроператорите и турагентите. Прогнозните числа са за около 155 – 160 млн. като необходимост, но стартовата сума, която беше осигурена, е над 10 млн.

Към момента по мярката 80/20 и изцяло, като можем да говорим и за новата визия, която беше създадена през месец юли, запазихме над 18 000 работни места, имаме над 330 000 заети и 30 фирми. Над 3000 фирми се възползваха, но браншът ще бъде подпомогнат с новата мярка и се очаква онад 100 фирми да бъдат подпомогнати с тези 10 млн.“, допълни Николова.

източник: profit.bg

Вижте още

Може да си наемете цял остров за лятната почивка

leni

Звездите на сцената заплашени: Театрите на прага на затваряне

Рекламираме туристическа България в приложението Вайбър

ivan

Напишете коментар