Invest Build Media
Имоти и строителство

Управата на Столична община е против събарянето на хотел „Рила“

Столична община се обяви срещу събарянето на емблематичния хотел „Рила“ в центъра на София.

Това стана ясно от думите на зам.-кмета на София по култура, образование и спорт доц. Тодор Чобанов пред bTV.

„Ще направим всичко възможно да хотел „Рила“ да не бъде разрушен и да не бъдат изграждани нови агресивни обеми в историческия център на столицата“, съобщи Чобанов.

Преди месец протест срещу проекта за промяна на регулационния и строителен план на сградата имаше и от страна на кмета на „Средец“ Трайчо Трайков. По план хотелът трябва да бъде съборен и да бъде построен комплекс от търговска, жилищна и административна част.

В началото на 2018 г. стана известно, че собствеността на „Рила“, който дотогава се свързваше с избягалия в Дубай хазартен бос Васил Божков, е продаден на дружество, което се счита за контролирано от Евелин Банев-Брендо.

Задачата по изготвянето на проекта е възложена на едно от най-големите архитектурни бюра у нас, реализирало много от емблематичните сгради в столицата – „Ателие Серафимов архитекти“.

Архитектурното бюро внесе искане за промяна на плана за застрояване за строеж на нова 10-етажна сграда на мястото на хотела с височина до 42 метра, както и за едноетажно пристрояване и надстрояване на съществуващата ниска сграда. Тогава главният архитект Здравко Здравков издаде разрешение за изготвянето на проект.

Днес от думите на Тодор Чобанов стана ясно, че е изпратено писмо с несъгласие проектът да се изпълнява.

Собственикът „Рила център“ е внесъл инвестиционното си намерение в Направление „Архитектура и градоустройство“, като по думите на зам.-кмета Чобанов в него не е предвиден режим за опазване на археологическите находки в района.

Зам.-кметът беше категоричен, че местната власт е в силна позиция, тъй като сградата се намира в археологическия резерват, който пък има акт за изключителна държавна собственост. Според него има силни законови режими, които трудно биха преодолени.

Чобанов смята, че в случая с хотел „Рила“ има особени правила и специфични изисквания, които трябва да се спазят. По думите му изграждането на хотела през 60-те години на XX в. е грешка. Той изтъкна, че в подземните нива е съхранена сграда, считана, че е от епохата на император Константин Велики. Чобанов уточни, че благодарение на това, че хотелът е изолиран, малко софиянци са посещавали мястото.

Чобанов се позовава и на чл.18 от Конституцията, според който „археологическите резервати, определени със закон, са изключителна държавна собственост“. В писмото си – той предлага на Експертния съвет на Направление „Архитектура и градоустройство“ „да санкционира и да не одобри представения проект за изграждане на нова многофункционална сграда в най-наситената с обекти на недвижимото културно наследство част в сърцето на София“.

Основният проблем, според представителите на общината, е, не толкова строежът на сградата, а че той е в археологическия резерват на София.

Вижте още

Китайски интернет гигант ще строи град за своите служители

leni

Възможна революция в таксите за имоти: Каква промяна се подготвя?

АМ ‘Тракия’: Преустановяване на движението за ремонтни дейности

Напишете коментар