Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

До март 2021г. ще бъде валидна добавката от 50лв. за пенсионери

Очаква се пенсионерите да получават добавка към пенсията от 50 лева до март месец догодина.

Това съобщи социалният министър Деница Сачева след заседанието на ресорната парламентарна комисия.

Вчера премиерът обяви, че допълнителни пари за пенсионерите ще има, докато има пандемия.

Вече три месеца те получават добавка към пенсията си в размер на 50 лева месечно, а помощта достига до всички 2 119 256 пенсионери у нас. Средствата са предназначени за преодоляване на COVID-епидемията, като за целта ще бъдат отпуснати допълнителни над 100 млн. лева по бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Днес Деница Сачева обясни, че според статистическите изчисления лекарствата на възрастните струват средно 56 лева и с добавката от 50 лв. те ще покрият най-неотложните си нужди.

Социалният министър припомни и, че в момента се обсъждат няколко варианта за осъвременяване на пенсиите от догодина.

„В момента се правят различни изчисления, с различни варианти. Нашето желание е да подкрепим всички български пенсионери, същевременно обаче да запазим солидарния и справедлив модел на пенсионната система. Различни са вариантите, като най-благоприятният, може би, е минималната пенсия да стане 300 лв., а максималната – 1400 лв.“, обясни Сачева.
Различните предложения за пенсиите варират между 1,2 млрд. и 3,8 млрд. лева.
Максималният осигурителен доход да скочи на 3200 лв. е възможно предложение, каза още Сачева.Не е изключено да има увеличение на заплатите в бюджетната сфера и тази година, добави тя, но уточни, че още няма решение за това. Обсъждало се обаче повишаване на възнагражденията в общинските администрации.

Министър Деница Сачева внесе яснота и по повод на предстоящите промени в Закона за хората с увреждания и увери, че никой няма да остане без финансова подкрепа.

„Точно обратното, ще получат подкрепа много по-бързо. Индивидуалната оценка не отпада. Остава, но тя ще се отнася до личната помощ, социалните услуги, за закупуването на превозни средства и помощта, свързана с преустройство на жилища или работно място“, уточни тя.

Вижте още

ЕК с предложение за задействане на Общата предпазна клауза на Пакта за стабилност и растеж

leni

Електронната търговия преживява бум: Над 30 000 онлайн магазина в България

Умните градове са източник на предизвикателства и нови възможности

ivan

Напишете коментар