Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Как да си обособим удобен и уютен кът за четене

Ако обичате да релаксирате с интересна книга в свободното си време вероятно ще се вдъхновите от идеята за създаване на уютен и удобен кът за четене у дома.

Първата стъпка е да изберете мястото, на което ще обособите своя кът за четене.

Това може да бъде мястото под прозореца в дневната, някой неизползваем ъгъл в трапязарията, ниша в спалнята, пространството под стълбите, а защо не и остъкленият балкон?

След като изберете мястото, помислете за комфорта си при сядане. Може да изберете малко канапе, кресло, люлеещ се стол, пейка или друг вариант. Важното е да удобно и да подхожда на интериора на стаята.

Светлината е един от най – важните фактори за вашия кът за четене. Разбира се добре е в помещението да попада достатъчно естествена светлина. Затова и един от най – добрите варианти е кътчето да се намира под прозореца.

Трябва да помислите и за качествено изкуствено осветление за мрачните дни и тъмната част на денонощието. Подходяща настолна лампа ще ви свърши добра работа.

Съобразете дизайна на читателския кът с интериора на стаята.

Ако искате къта за книги да не се откроява, направете го възможно най – близък до интериорния стил на помещението. Например в дневната може да използвате просто малък фотьойл, кресло или люлеещ се стол, които са част от меката мебел и не се набиват на очи. Ако път искате вашия читателски кът да се откроява, то може да го декорирате по нестандартен начин и да го превърнете в акцент в помещението.

Колко ще бъде голям къта за книги зависи от общото пространство, с което разполагате. Ако имате възможност съчтайте къта с мини бибилотека като се снабдите със специален шкаф за книги. Може да добавите и помощна масичка, на която може да оставя бележник, чаша с любима напитка или друго.

В случай, че не разполагате с много място достатъчно е едно удобно кресло под прозореца. Ако има възможност поставете и малка етажерка за книги.

За да направите къта за четене истински уютен декораирайте го по ваш вкус. Може да украсите стената с картини, гоблени или любими цитати от книги. Поставете снимка в красива рамка, саксия с цвете или някой любим аксесор. Не забравяйте и удобни декоративни възглавнички.

Вижте още

Вежди Рашидов: Няма да харчим пари за монумента на Бузлуджа

admin

Столична община реши да премахва „зимните градини“ по бул. Витоша

admin

Искат референдум за междублоковите пространства и трафика в центъра на София

ivan

Напишете коментар