Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Как да си обособим удобен и уютен кът за четене

Ако обичате да релаксирате с интересна книга в свободното си време вероятно ще се вдъхновите от идеята за създаване на уютен и удобен кът за четене у дома.

Първата стъпка е да изберете мястото, на което ще обособите своя кът за четене.

Това може да бъде мястото под прозореца в дневната, някой неизползваем ъгъл в трапязарията, ниша в спалнята, пространството под стълбите, а защо не и остъкленият балкон?

След като изберете мястото, помислете за комфорта си при сядане. Може да изберете малко канапе, кресло, люлеещ се стол, пейка или друг вариант. Важното е да удобно и да подхожда на интериора на стаята.

Светлината е един от най – важните фактори за вашия кът за четене. Разбира се добре е в помещението да попада достатъчно естествена светлина. Затова и един от най – добрите варианти е кътчето да се намира под прозореца.

Трябва да помислите и за качествено изкуствено осветление за мрачните дни и тъмната част на денонощието. Подходяща настолна лампа ще ви свърши добра работа.

Съобразете дизайна на читателския кът с интериора на стаята.

Ако искате къта за книги да не се откроява, направете го възможно най – близък до интериорния стил на помещението. Например в дневната може да използвате просто малък фотьойл, кресло или люлеещ се стол, които са част от меката мебел и не се набиват на очи. Ако път искате вашия читателски кът да се откроява, то може да го декорирате по нестандартен начин и да го превърнете в акцент в помещението.

Колко ще бъде голям къта за книги зависи от общото пространство, с което разполагате. Ако имате възможност съчтайте къта с мини бибилотека като се снабдите със специален шкаф за книги. Може да добавите и помощна масичка, на която може да оставя бележник, чаша с любима напитка или друго.

В случай, че не разполагате с много място достатъчно е едно удобно кресло под прозореца. Ако има възможност поставете и малка етажерка за книги.

За да направите къта за четене истински уютен декораирайте го по ваш вкус. Може да украсите стената с картини, гоблени или любими цитати от книги. Поставете снимка в красива рамка, саксия с цвете или някой любим аксесор. Не забравяйте и удобни декоративни възглавнички.

Вижте още

Архитекти искат рестарт на конкурса за площад „Света Неделя“

ivan

Отбелязваме Световния ден на усмивката

admin

Камарата на архитектите скочи срещу резултатите от проверката на жилището на председателя на КПКОНПИ

ivan

Напишете коментар