Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Успех: Германска софтуерна компания ще отвори иновационен хъб в България

Германската компания за софтуерни решения с отворен код SUSE обяви, че ще отвори иновационен хъб в България, който да наеме над 200 служители през следващите години – основно софтуерни разработчици, но и специалисти в сферата на дигиталния маркетинг, поддръжка и управление на проекти. Първите инженери в страната вече са наети, а стратегията е за агресивно разширяване още през първата половин година на офиса.

SUSE е компания, която разработва решения, базирани на отворен код, като операционните системи Linux, инфраструктура за облачни услуги, платформи за приложения и др. Добър пример за работата на SUSE са суперкомпютрите по света, над половината от които оперират чрез продукти на германската компания.

Общо фирмата обслужва над 17 хил. клиенти в 75 страни, а броят на служителите на глобално ниво към края на 2019 г. е бил над 1600 души. Заради нетрадиционния си бизнес модел компанията измерва не приходи, а общата стойност на договорите към нея за една година. През 2019 г. те са били за 196.4 млн. евро, 10% ръст спрямо година по-рано.

Движещата сила зад решението SUSE да дойде конкретно в България е Иво Тотев, маркетингов и продуктов директор в компанията. Преди това той е бил директор в SAP и Software AG, които също имат големи развойни центрове в страната. „Още когато започнахме да търсим къде да разположим центъра си за иновации и технологии, много бързо се концентрирахме върху България и София. През последните две десетилетия България се превърна в безспорен IT хъб на Балканите, с много висококвалифицирани специалисти и силна екосистема“, коментира Тотев пред „Капитал“. Самият български офис ще се управлява от Петър Димов, който преди това е бил част от IBM и HP.

„Мислете за автономни коли, изкуствен интелект и анализ на данни – това са иновациите, върху които работим в SUSE. Това са и нещата, които трябва да се раждат в един такъв център“, коментира още Тотев. SUSE не издава публично каква е конкретната сума на инвестицията, но Тотев казва, че е „значителна, предвид че ще наемем над 200 души в следващите три години. Можете да очаквате да преминем в двуцифрена сума милиони долари след няколко тримесечия“.

Източник: Капитал

Вижте още

Газпром може да намали цените на синьото гориво за България

ivan

Социалният министър прогнозира по-съществен ръст на пенсиите през 2020 г.

ivan

Стартира програма за отопление с пелети в Нови Искър

ivan

Напишете коментар