Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Българите в чужбина са изпратили у нас с 1 млрд. лв. по-малко

До края на август работещите българи зад граница са изпратили на близките и семействата си тук 291,2 млн. евро. Това е с близо 65% или 545 млн. евро по-малко спрямо първите осем месеца на миналата година, когато преводите са били в размер на 836 млн. евро, показват изчисления на Investor.bg по данни на БНБ.

Конкретно през август 2020 г. гастербайтерите са пратили 11,1 млн. евро, при 91,6 млн. евро, което е с 80,6 млн. евро по-малко или близо 90% спад.

През 2020 г. най-слабият месец е април, когато емигрантите са превели 10,5 млн. евро. Това е прецедент в статистиката от последните 10 години до момента (актуалните данните на БНБ започват от 2010 г.). Причината най-вероятно е в това, че в края на март пандемията от COVI-19 принуди почти всички държави по света да въведат строги ограничения с цел намаление на разпространение на вируса. Рестрикциите оставиха без работа милиони хора в целия свят и засегнаха предимно сектори, в които работят именно емигранти.

Проблемът изглежда ще се задълбочи и с оглед на втората вълна на болестта, която заплашва основно сезонните работни места, особено в туризма. Това на практика намалява нуждата от работна ръка от по-бедни държави, каквато е България.

От данните на БНБ се вижда още, че намалението е драстично през всички месеци от 2020 година след януари и февруари, когато преводите са на традиционните си нива от около 90-98 млн. евро.

Подобна тенденция е тревожна, защото в България крайното потребление е основен двигател на растеж, а парите от емигрантите се вливат именно там, като по-голямата част от този паричен поток отива за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на заеми. В последните години много малки и семейни бизнеси започват своето начало именно с помощ от роднина зад граница.

През последните 10 години парите от сънародниците ни зад граница успяха да се възстановят на предкризисните си нива от преди 2008 година. Нещо повече –  за периода 2007-2019 г. е налице близо двоен ръст. През 2007 г. постъпленията са били 634,7 млн. евро, а през 2019 г. – над 1,2 млрд. евро.

Както вече многократно сме писали, тази статистика (за паричните потоци от емигрантите) не е съвсем точна, защото парите, които идват от българите, работещи в чужбина, всъщност са доста повече от отчитаното от БНБ. В статистиката на регулатора не се включват донесените пари в брой, а освен това БНБ отчита само преводите над 2500 евро.

Източник: bgonair.bg

Вижте още

Община Пловдив инвестира 155 000 лв. за хора в борба със затруднения в репродукцията

Неизрядни собственици на жилища ще плащат по-високи глоби

ivan

$300 млн. в журналистика ще инвестира Фейсбук

ivan

Напишете коментар