Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Проф. Дуранкев: Горанов щеше да спре това безразборно предизборно харчене

Досега не бях чува някой държавен бюджет по света да е антипандемичен„, каза пред БНР икономистът проф. Боян Дуранкев, преподавател в УНСС, в коментар на подготвяния държавен бюджет за 2021-ва година. Той добави, че вече са минали 7 месеца от пандемията, а пак управляващите са се оказали неподготвени.

Според него този бюджет  почива на неточна диагностика на състоянието на българската и европейската икономика в момента. 

Бих казал, че ми липсва Влади Горанов (бивш министър на финансите в настоящото правителство на Бойко Борисов – б.р.). Той щеше някои мерки да ги прокара по-твърдо и да спре това безразборно предизборно харчене“, коментира професорът и добави, че и във времената на Тодор Живков не е имало такова харчене.

По думите на икономиста всички политически партии официално, а ГЕРБ неофициално действа в тази посока – работят по линия на това да се спечелят изборите, „включително чрез преки, а не както друг път чрез косвени насърчения в деня на изборите“.

Проф. Дуранкев подчерта, че върху бюджета има тежък отпечатък на предизборната кампания на управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

„Досега винаги така се е правило – всички правителства преди избори отваряха хазната„, посочи той и подчерта, че раздаването на пари на калпак не е ефективно и „не подбутва икономиката“, което е една от основните задачи в условия на криза.

Икономистът очерта прогноза, според която към края на 2022-ра година, ако е победена пандемията дотогава, България ще се върне към нивото на 2019-а година.

Интервюто на Петър Волгин с проф. Боян Дуранкев в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл.

Вижте още

Парите за пенсии са гарантирани и след 2040 г. твърди социалният министър

ivan

Еврохолд прави последен опит да купи ЧЕЗ България, представя стратегия

ivan

Земеделският министър обещава продължаване на дебата за двойните стандарти при храните

ivan

Напишете коментар