Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Проф. Дуранкев: Горанов щеше да спре това безразборно предизборно харчене

Досега не бях чува някой държавен бюджет по света да е антипандемичен„, каза пред БНР икономистът проф. Боян Дуранкев, преподавател в УНСС, в коментар на подготвяния държавен бюджет за 2021-ва година. Той добави, че вече са минали 7 месеца от пандемията, а пак управляващите са се оказали неподготвени.

Според него този бюджет  почива на неточна диагностика на състоянието на българската и европейската икономика в момента. 

Бих казал, че ми липсва Влади Горанов (бивш министър на финансите в настоящото правителство на Бойко Борисов – б.р.). Той щеше някои мерки да ги прокара по-твърдо и да спре това безразборно предизборно харчене“, коментира професорът и добави, че и във времената на Тодор Живков не е имало такова харчене.

По думите на икономиста всички политически партии официално, а ГЕРБ неофициално действа в тази посока – работят по линия на това да се спечелят изборите, „включително чрез преки, а не както друг път чрез косвени насърчения в деня на изборите“.

Проф. Дуранкев подчерта, че върху бюджета има тежък отпечатък на предизборната кампания на управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

„Досега винаги така се е правило – всички правителства преди избори отваряха хазната„, посочи той и подчерта, че раздаването на пари на калпак не е ефективно и „не подбутва икономиката“, което е една от основните задачи в условия на криза.

Икономистът очерта прогноза, според която към края на 2022-ра година, ако е победена пандемията дотогава, България ще се върне към нивото на 2019-а година.

Интервюто на Петър Волгин с проф. Боян Дуранкев в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл.

Вижте още

Първата американска мисия до Луната след повече от половин век

Цената на златото се покачва заради коронавируса

Ивайло Папов: Всяко запазено училище и детска градина води до запазването на образователната система

А. Стойковa

Напишете коментар