Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции Туризъм и Екология

След две години летящи таксита ще посрещат туристите в Барселона

Предвид кризата на туристическия сектор и в Испания, започват да се мислят идеи за привличане на повече туристи в бъдеще.

Когато най-накрая туристите се завърнат в Испания, може да им бъде предложен нов начин да се издигнат над тълпите и да оценят някои от най-драматичните гледки в страната, съобщиха от в. „Гардиън“.

Enaire, испанската служба за въздушен трафик, обяви плановете си да започне демонстрация на летящи таксита в Барселона и Сантяго де Компостела през 2022 г.

„Трябва да преместим градската мобилност в третото измерение – въздушното пространство. И трябва да го направим възможно най-ефективно и устойчиво“, каза генералният директор на Enaire Анхел Луис Ариас на онлайн конференция тази седмица.

Службата работи по европейски проекти, включващи използването на летящи таксита и други летящи превозни средства за придвижване на хора из градските и полуградските райони, както и използването на дронове за доставка на стоки.

Испания участва в два финансирани от Европейския съюз проекта по програма „Хоризонт 2020“, най-голямата програма на ЕС за научни изследвания и иновации до момента. Единият се ръководи от Европейската организация за безопасност на аеронавигацията, а другият – от мултинационалната технологична компания Everis.

„Планът е и двата проекта да демонстрират въздушно такси в Европа през 2022 г.“, съобщи Enaire в официално изявление. „Еnaire ще управлява полета на първите въздушни таксита в Испания, който ще се проведе същата година в Барселона и Сантяго де Компостела.“

За момента няколко компании са демонстрирали успешно пътнически безпилотни летателни апарати, включително китайската Ehang и германския авиационен стартъп Volocopter.

През юли миналата година испанската технологична компания Tecnalia представи своя прототип за безпилотно въздушно такси с един човек. Таксито, проектирано да превозва човек или товар до 150 кг, има крейсерска височина между 100 метра и 300 метра и може да измине разстояния до 15 км за 15 минути.

Вижте още

Една фирма ще може да превозва само пътници или само товари

admin

Цветана Манева се увенчава с „Наградата на София“ за принос в киното

Двуетажните автобуси могат да останат само мечта в София

Напишете коментар