Invest Build Media
Без категория

30% намаление на пътния травматизъм се отчита у нас

30% намаление на пътния травматизъм се отчита у нас през десетте месеца на годината. Това съобщават от Държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата” по повод Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, който е на 15 ноември.

Една от причините за големия спад е по-малкото пътувания през първото полугодие на 2020 г.заради извънредното положение от 13 март, наложено заради COVID-19. Тенденцията обаче се е запазила и през лятото, когато трафикът бе интензивен. През юни, юли и август намалението е също с около 30% в сравнение със същия период на 2019 г.

От агенцията съобщават още, че страната ни е една от 8-е държави в ЕС, която успява да изпълни общоевропейския критерий за 20% намаление на тежко ранените при пътни инциденти през изминалото десетилетие. Въпреки това нивата на пътния травматизъм в страната ни остават неприемливо високи, смятат от институцията.

Докато при пътуванията по републиканската пътна мрежа се отчита намаление в много от месеците на годината, в големите градове в България се наблюдава тенденция за увеличение на трафика. По тази причина се предприемат действия за повишаване безопасността в градски условия.

Статистиката от минали години показва, че около 60% от инцидентите със загинали и ранени настъпват на територията на населените места. Затова е от ключова важност общините да положат повече усилия за повишаване на пътната безопасност.

Източник: 24 часа

 

Вижте още

Според ЕК българското здравеопазване е зле структурирано, скъпо и неефективно

leni

Вижте какво видяха астронавтите от МКС (ВИДЕО)

Офис Старс Груп в сграда „Гудлайн“, София – „Каше ателие“

Напишете коментар