Invest Build Media
Без категория

30% намаление на пътния травматизъм се отчита у нас

30% намаление на пътния травматизъм се отчита у нас през десетте месеца на годината. Това съобщават от Държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата” по повод Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, който е на 15 ноември.

Една от причините за големия спад е по-малкото пътувания през първото полугодие на 2020 г.заради извънредното положение от 13 март, наложено заради COVID-19. Тенденцията обаче се е запазила и през лятото, когато трафикът бе интензивен. През юни, юли и август намалението е също с около 30% в сравнение със същия период на 2019 г.

От агенцията съобщават още, че страната ни е една от 8-е държави в ЕС, която успява да изпълни общоевропейския критерий за 20% намаление на тежко ранените при пътни инциденти през изминалото десетилетие. Въпреки това нивата на пътния травматизъм в страната ни остават неприемливо високи, смятат от институцията.

Докато при пътуванията по републиканската пътна мрежа се отчита намаление в много от месеците на годината, в големите градове в България се наблюдава тенденция за увеличение на трафика. По тази причина се предприемат действия за повишаване безопасността в градски условия.

Статистиката от минали години показва, че около 60% от инцидентите със загинали и ранени настъпват на територията на населените места. Затова е от ключова важност общините да положат повече усилия за повишаване на пътната безопасност.

Източник: 24 часа

 

Вижте още

Астероид ще мине опасно близо до Земята

Защо богатите искат да лишат децата си от наследство? Вярвате ли им?

През март 2021 г. пускат специалния епизод на „Приятели“

Напишете коментар