Във време, в което културата беше отнесена към категорията на институции и компании, които не са от първостепенно значение, нов доклад разглежда икономическото влияние на музиката в ЕС и Великобритания, съобщава електронното издание ladepeche.fr.

Годишният принос на сектора не е за пренебрегване, тъй като е достигнал 81,9 милиарда евро през 2018 година.

Постъпленията от музикалния сектор в европейската икономика надвишават брутния вътрешен продукт (БВП) на девет от страните членки, сред които Люксембург, България, Словения и Малта. Според анализаторите от института Оксфорд економикс (Oxford Economics) посочената сума от 81,9 милиарда евро може и да не отразява реалното икономическо влияние на музиката на европейско равнище.

Тя трябва да се разглежда като минимален общ принос към БВП, който ще е значително по-голям, ако може да се оцени стойността на постъпленията от музика в икономическата дейност, генерирани от кино, телевизия, реклама и видеоигри, отбелязват авторите на доклада.

Освен това европейският износ на музикални стоки и услуги е донесъл постъпления от 9,7 милиарда евро през 2018 година.

Звукозаписните компании, музикалните издатели и услугите за аудио стрийминг са допринесли за половината от тази сума.

Неслучайно в ЕС има над 7000 звукозаписни компании, най-вече във Великобритания (1670), Германия (910) и Франция (800). В същото време в тези компании са заети пряко 45 000 души и музикалният сектор спомага за създаването на 2 милиона работни места в 28-те страни членки на ЕС. Или той дава работа на един европеец от 119.

Този доклад се публикува в момент, когато музикалният сектор е особено засегнат от пандемията от коронавируса, което накара много професионалисти да се откажат от музикалната си кариера.

Във Великобритания една трета от професионалните музиканти възнамеряват да напуснат изцяло сектора заради финансовите трудности, с които се сблъскват от началото на здравната криза, се посочва в проучване на британския Съюз на музикантите.