Invest Build Media
Туризъм и Екология

Природните чудеса на Норвегия

Дом на множество обекта от световното наследство на ЮНЕСКО, зашеметяващи дървени църкви и исторически археологически находки, датиращи от времето на викингите, в Норвегия има какво да се види.

Уникалният скандинавски пейзаж, формиран след хиляди години на ледникови периоди, предлага забележителни гледки, допълнени от легендарни истории за воюващи тролове и вълшебно небе.

Вижте някои от природните чудеса на Норвегия, подбрани от World Atlas:

Фиордите

Образувани през ледниковите епохи от ерозия, тези тесни процепи между високи скали са наистина уникални. В тях сладката и морската вода се срещат по крайбрежието, осеяно с ледникови долини, естествени пристанища, стръмни скали и буйна зеленина.

Разположена в планината Kjerag, скалата виси на 800 метра височина над тъмна бездна, вклинена между процепа на планински склон. Това е не само популярно място за снимки, но и за любителите на адреналина.

Ледникът Свартисен

По ирония на съдбата, Свартисен означава „черен лед“, но замръзналият език на този ледник изглежда доста син. Образуван в продължение на хиляди години, ледът на Свартисен е до голяма степен без въздушни мехурчета, което го прави втория по големина ледник в Норвегия, отразяващ синия цвят повече от всеки друг в светлинния спектър.

Среднощното слънце

Трябват ви повече часове за разглеждане на забележителности? Ще ги имате, тъй като природният феномен, наречен среднощно слънце, се среща по северното крайбрежие на Норвегия.

От април до август в градовете Бодо, Лофотен и Шпицберген се организират фестивали и тържества в чест на 24-часовата слънчева светлина.

Планинaта Торгатен

 

 

Вижте още

7 туристически дестинации, на които е много вероятно да станете жертва на обир

leni

Заличават се 24 туроператора от Националния регистър

ivan

60 хотела по Южното ни Черноморие заплашени от фалит

ivan

Напишете коментар