Invest Build Media
Туризъм и Екология

Над половин милион туристи посетили София до края на юли

Общо 553 хиляди туристи са посетили София през първите седем месеца на годината. Това е ръст от над 8,6 процента съобщи днес министърът на туризма Николина Ангелкова на откриването на Първата среща на кметовете на столици от Централна и Източна Европа и Китай „16 плюс 1“ „София – пресечна точка на нови възможности“.

Във форума участват кметът на Белград – Синиша Мали, на Сараево – Иво Комшич, на Скопие – Коце Траяновски, на Талин – Таави Аас, и председателят на Народния конгрес на Пекин Ду Дъйн. Домакин на срещата е кметът на София Йорданка Фандъкова.

Министър Ангелкова съобщи, че по данни на Свободния туристически барометър в страните, участващи във форума, туристическите посещения са над 144 милиона и са генерирали приходи 162 млрд. долара. През миналата година София е посетена от 916 хиляди туристи, а приходите от нощувки са 116 млн. лв., каза министърът. По думите й 2016 г. се очертава рекордна за българския туризъм като само за първите седем месеца страната ни е посетена от над 4,5 млн. чуждестранни туристи.

За да могат туристите да останат по-дълго у нас разработихме заедно със Столичната община осем културноисторически дестинации за София с интерактивни карти към тях, които ще бъдат публикувани на сайта на министерството, каза Ангелкова.

Тя информира, че в края на тази година София ще е домакин на Първия международен конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм, който се организира съвместно със Световната организация по туризъм.

Кметът Фандъкова посочи при откриването на форума, че най-важното е кметовете на градовете да осигурят по-добро качество на живот и здрава среда, затова и се работи за реализиране на „зелените“ политики на управление на градовете. Те включват мерки за намаляване на вредните емисии за по-добро качество на въздуха. Важно е и градовете да станат по-сигурни места за живеене, отбеляза Фандъкова. Според нея столиците трябва да са двигатели за развитието на регионите.

По повод на Световния ден на туризма – 27 септември, кметът Фандъкова отбеляза, че туризмът е сред водещите сектори за развитието на инвестициите. Столичната община полага особени усилия за развитие и експониране на културно-историческото наследство на града. Ръстът на туризма в София през последните 6 години е над 60 на сто, подчерта столичният кмет. Тя изрази очакване София да бъде мост между партньори за развитието на културата, бизнеса и инвестициите.

Вижте още

Туристически център отвори врати в Пампорово

ivan

Николина Ангелкова: Трябва да дадем концесиите на плажовете още сега

admin

Хайго, Тони Димитрова и над 100 гълъба откриха международния фестивал „Речни ноти“

admin

Напишете коментар