Invest Build Media
Имоти и строителство

Над 2,5 млрд. лева за енергийна ефективност в сградния фонд у нас

Над 2,5 млрд. лева са заделените в плана средства, с които се цели подобряването на енергийна ефективност в сградния фонд, като най-големият дял – 1,7 млрд. лева са за финансиране на енергоспестяващи мерки в многофамилните и еднофамилните жилищни сгради. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на дискусия по Националния план за възстановяване и устойчивост на България за стълб „Зелена България“, предаде БТА.

От думите й стана ясно, че обновяването на жилищните сгради ще бъде изпълнено в съответствие с целите на проекта на дългосрочната Национална стратегия за обновяване на националния сграден фонд до 2050 г.

„С включването на Програмата за енергийна ефективност на сградния фонд в общия план за възстановяване и устойчивост ще бъдат постигнати високи нива на енергийни спестявания чрез технически и инженерни решения за намаляване на консумацията на електроенергия“, каза министърът. Тя допълни, че ще има и икономически ефект за всички участници в инвестиционния процес, което ще доведе и отражение на икономиката в посока на растеж.

Министърът напомни, че програма има три компонента – енергийна ефективност за жилищни, публични и промишлени сгради.

Допустимите територии по компонента за жилищните сгради ще са всички общини, като стремежът е подкрепата да бъде балансирано разпределена. Ще се разработи методология, която да отчита спецификите и нуждите на сградния фонд. Ще се започне с жилищните сгради, одобрени по ОПРР и от Националната програма за енергийна ефективност, но не са били финансирани до момента.

По програмата, която предвижда финансиране за обновяване на сградния фонд за енергийна ефективност на публични сгради, средства са над 417 млн. лева, като финансирането ще е грантово и комбинирано с финансови инструменти. Допустимите бенефициенти са общините в партньорство в партньорство със собствениците на сградите, като се предвижда също да се изготви методология, която ще определи приоритетните за обновяване сгради.

Ще има възможност за подобряване на енергийната ефективност на промишлени сгради, като за целта ще бъдат осигурени около 282 млн. лева. Финансирането ще е комбинирано – безвъзмездна помощ и финансови инструменти, с бенефициенти – малки, средни и големи предприятия.

Вижте още

Оскъпява се надзорът на преустройството на бившия Партиен дом

admin

Започва третият етап от ремонта на Аспаруховия мост във Варна

ivan

100 млн. лв. загуба за строителния сектор от началото на извънредното положение

leni

Напишете коментар