Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Жилищата в Бургас с най-голям ръст на цените, според НСИ

Бургас се изкачи на първо място в класацията на големите градове в страната с най-бързо поскъпване на жилищата. През второто тримесечие на годината цените на апартаментите и къщите в Бургас са с 5,6% по-високи от същия период на миналата година, показват данните на Националния статистически институт. Така той изпревари Пловдив, който четири поредни тримесечия оглавяваше класацията.

Бургас е на първото място, защото сериозен ръст има в цените както на новото строителство, така и при съществуващите апартаменти. Жилищата в нови сгради в морския град поскъпват с 3,5%, докато цените на апартаментите и къщите старо строителство нарастват със 7,3% в рамките на година. Така Бургас държи и първото място след градовете с над 100 хил. жители по ръст на цените на старото строителство.

Любопитното за Бургас е, че през второто тримесечие на годината цените на жилищата продължават да нарастват въпреки мерките срещу Covid-19 и срива на икономиката като поскъпването и при новото строителство и при съществуващите апартаменти и къщи е почти еднакво – съответно с 2,1% и 2%.

На второ място по поскъпване на имотите се изкачва София с ръст на цените от 3,8% за година. Характерно за столицата е, че разликата в поскъпването на новите жилища и апартаментите в стари сгради е най-малка спрямо останалите големи градове в страната. Цените на новите апартаменти и къщи в столицата са нараснали с 2,4%, а на съществуващите жилища – с 4,8%. Това показва, че има сериозно търсене и в двата сегмента на пазара.

Третото място в класацията е за Стара Загора, където поскъпването на жилищата е с 3,4%. Това се дължи на сериозното поскъпване на новото строителство с 9,2%. До голяма степен средните цени при новото строителство зависят от това какви жилища излизат на пазара. Ако през даден период бъдат завършени и продадени повече луксозни жилища в престижни квартали, това води до покачване на средните цени в града.

Наред с това обаче много хора държат да си купят дом в нова сграда, което дърпа нагоре цените именно на тези имоти. В резултат новите жилища в Стара Загора заемат първото място по поскъпване в рамките на година, макар че търсенето в останалите големи градове е по-голямо.

Четвъртото място в класацията за поскъпване на жилищните имоти в големите гладове е за Пловдив. В града под тепетата обаче има голяма разлика в движението на цените на новото и старото строителство. При новите жилища има лек спад, а при съществуващите повишението на цените е с 4,9%. Тук отново важи правилото, че средните цени на новите апартаменти много зависят от това какви проекти излизат на пазара. Когато на пазара излизат по-бюджетни апартаменти това се отразява на средната цена на квадратен метър ново строителство.

На пето място в класацията е Русе с поскъпване от 1,1%. Ситуацията на пазара в Русе е подобна на тази в Пловдив. При новото строителство има минимален спад, докато при съществуващите апартаменти цените са нараснали с 1,4%.

Последното шесто място в класацията остава за Варна, където цените на имотите като цяло са останали почти без промяна в рамките на година.

Общо за страната жилищните имоти са поскъпнали с 2,9% за година, показват данните на НСИ. При новите ръстът в цените е с 0,8%, а при съществуващите – с 4,2%. Това показва, че къщите и апартаментите в стари сгради стоят стабилно на пазара, а цените на новото строителство зависят от сградите, които излизат на пазара.

Източник: Труд

Вижте още

Кризата от Ковид-19 стана трамплин за приходите на Microsoft

viktoria

Финансовият министър предлага всички автобусни превозвачи да се регистрират по ДДС

ivan

Икономическият министър: Работим в подкрепа на малките и средни предприятия

ivan

Напишете коментар