Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Офиси стават жилища по света заради пандемията

Пандемията от коронавирус засили натиска върху правителствата да се заемат с недостига на жилища и позволи на властите по-голяма свобода в преустройството на празни офиси, разказват експерти по градско планиране, цитирани от Ройтерс и БТА.

Миналия месец правителството на Южна Корея съобщи, че ще добави 114 000 жилища към обществения фонд през идните две години. Властите планират да изкупят празни хотели и офиси, които да преобразуват в жилищни сгради.

Сингапур пък разработва план за преустройство на стари офиси в централния бизнес район с нови инициативи за превръщане на излишни паркинги в жилищни сгради, магазини, ресторанти и ферми на закрито.

Правителствата и предприемачите в региона се надяват да преобразуват търговски площи в жилищни. Тези тенденции бяха в ход и преди Ковид-19, но сега се ускориха, разказва Джъстин Енг, директор в консултантската фирма Найт Франк Айжа-Пасифик (Frank Asia-Pacific). Това все пак още е само спорадично явление, уточнява той.

След като правителствата в цял свят наложиха ограничения върху придвижването при пандемията, служителите в офисите намаляха.

Преустройството на стари или неизползвани търговски площи в жилищни не е нещо ново. Програма в Ню Йорк, започната в средата на 90-те, осигурява данъчни облекчения за подобни проекти.

През последното десетилетие офисите са най-обичайните структури, превръщани в жилища под наем в САЩ, според сайта за проучване на пазара за недвижими имоти под наем РентКафе (RENTCafe).

Този подход обаче не действа добре в Индия, където през юли правителството одобри план за създаване на повече достъпни жилища. Причината е, че качествените офис пространства също са недостатъчни в основните градове на страната, а цените на недвижимите имоти все още са високи, обяснява Анудж Пури, председател на Анарок пропърти кънсюлтънтс (Anarock Property Consultants).

Вместо това може би е много по-лесно неизползваните офиси да се преобразуват в складове за компаниите за електронна търговия, които преживяха бурен разцвет е периода на пандемията, предлага той.

Превръщането на офиси в пространства за модерни производства, например чрез 3D принтиране, вертикални училища или градски ферми, са много по-целесъобразен вариант и според Тони Матюс от австралийския университет „Грифит“.

Освен че е трудно и скъпо, преустройството на офиси в жилища може да има и негативни социални последици, предупреждава той.

Вижте още

Главният архитект на София: Защитихме междублоковите пространства на София

ivan

Наградиха датски парк с ислямски архитектурен приз

admin

Building Innovation Forum 2017 се провежда на 28 септември в София Ивент Център

ivan

Напишете коментар