Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Ще успее ли САЩ да отцепи Instagram и WhatsApp от Facebook?

Ще успее ли САЩ да отцепи Instagram и WhatsApp от Facebook? Откакто преди няколко години правораздавателните органи отвъд Океана вдигнаха мерника срещу компанията на Марк Зукърбърг, сега тази възможност изглежда по-реална от всякога.

Все още обаче нищо не е решено, а на хоризонта се задават дълги съдебни битки.

На 9 декември Федералната търговска комисия (FTC) в САЩ, както и почти всички щати (46 от общо 50) заедно заведоха дела срещу технологичната компания заради стратегията ѝ „купувай или унищожавай“.

Обвинението им срещу Facebook е, че тя поглъща своите съперници и по-малки конкуренти и по този начин се е превърнала в монополист в областта на социалните мрежи и на дигиталния пазар.

През 2012 г. компанията придоби приложението за споделяне на снимки Instagram за 1 млрд. долара, а две години по-късно и приложението за съобщения WhatsApp за 19 млрд. долара. Част от сумата по сделките бе платена в брой, а остатъкът – в акции. Двете инвестиции засилиха компанията на Марк Зукърбърг, както в резултатите, така и в позиционирането ѝ на пазара, а това допринесе стойността ѝ да надхвърли 800 ммлрд. долара, припомнят експерти.

Също така трябва да се отбележи, че въпреки бързия си успех след появата на едноименната социална мрежа през 2004 г., Facebook наистина пое към световно господство едва когато започна да придобива други технологични фирми и патенти, като по този начин си осигури разработчици и инструменти, с които да укрепи платформата.

Федералните и щатските регулатори сега настояват придобиванията да бъдат отменени, след като са били одобрени от същата тази Федерална търговска комисия.

Реално в момента голяма част от ръста на приходите на компанията на Зукърбърг идва от Instagram и WhatsApp и евентуална загуба на двете платформи може да заличи голяма част от дългосрочната стойност на Facebook. Акциите на компанията, които поскъпват с над 35% през 2020 г., поевтиняваха с около 2% в сряда след новините за делата.

Като цяло съдебната битка, която FTC и щатите започват, цели да се забрани на Facebook да проявява „антиконкурентно поведение“ и в бъдеще. Това включва искане компанията да няма право да извършва придобивания на други фирми на стойност над 10 милиона долара, без първо да получи разрешение от щатите.

Според прокурора на Ню Йорк Летисия Джеймс, която води делата от името на коалицията от 46 щата, близо десетилетие Facebook използва „господството си и монополна власт, за да смаже по-малките си конкуренти, да потуши конкуренцията и всичко това за сметка на ежедневните потребители“.

„Използвайки огромните си масиви от данни и пари, Facebook премахва или възпрепятства това, което компанията възприема като потенциални заплахи“, заяви прокурор Джеймс.

Според исковете компанията е купила своите съперници, преди те да успеят да застрашат господството ѝ. Така е попречила на някой друг да представи по-добра алтернатива на потребителите от гледна точка на поверителността.

Какво казват от Facebook?

„Преглеждаме жалбите и скоро ще имаме още какво да кажем“, заявиха от Facebook в изявление. Запознати с документите казват, че става въпрос за десетки страници, така че позицията на компанията може да се забави.

Въпреки това от Facebook преди са излизали с позиция, че години след като FTC е одобрила придобиванията на други компании, сега американското правителство иска решенията да бъдат отменени, „без да се отчита въздействието, което този прецедент ще има върху по-широката бизнес общност или върху хората, които избират нашите продукти всеки ден“.

Главният адвокат на Facebook Дженифър Нюстъд е категорична, че Instagram и WhatsApp са постигнали истински успехи едва след като Зукърбърг е инвестирал милиарди долари в тях. Според нея съдебните дела са „ревизионистка история“, а правителството иска да изпрати смразяващо предупреждение към американския бизнес, че „нито една продажба не е окончателна“.

Тя напомня, че антитръстовите закони не съществуват, за да наказват „успешни компании“. Тук изданието ARS Technica изтъква, че идеята на антитръстовото законодателство не е само да следи за буквален монопол, но и дали някой е станал най-големият играч на пазара по естествен път или чрез измама.

Самият главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг също заяви преди време на изслушване пред Конгреса, че компанията има редица конкуренти, включително другите технологични гиганти. Той защити спорните придобивания отново с аргумента, че социалната мрежа е помогнала на малките придобити компании да се разраснат до наистина влиятелни такива.

Трудно е да се претегли стойността на Instagram и WhatsApp, каквито са днес, спрямо това, което биха могли да станат без Facebook. Но имейли, получени в Конгреса във връзка с разследването, разкриват, че Зукърбърг действително е смятал Instagram за заплаха преди да го придобие.

Какво следва?

Експертите, които от години следят казуса „държавата срещу Facebooк“, смятат, че подобно съдебно дело би се превърнало в дългогодишна афера. Някои наблюдатели не вярват да се стигне до реално разделяне на компаниите, но евентуално последствие може да е, че ще се попречи на Facebook да прави антиконкурентни сливания в бъдеще.

Така продължаващият възход на TikTok и всичко, което идва след него, ще започне да възстановява баланса в сектора, в който Facebook сега доминира.

Изключително рядко в съвременната епоха съдилищата всъщност принуждават компания да се разпадне по антитръстови причини. Последната голяма подобна раздяла е от преди повече от 35 години, когато AT&T се раздели на седем регионални компании след десетилетие правни битки с Министерството на правосъдието.

Facebook и други гиганти са „на мушка“ от години

Проблемите на Fасеbооk започнаха още през 2017 г. след скандала с британската консултантска фирма Саmbrіdgе Аnаlуtіса. Тогава стана ясно, че социалната мрежа продава данните на потребителите без съгласието им, като от Саmbrіdgе Аnаlуtіса са използвали тези данни, за да влияят на различни предизборни кампании.

През 2018 г. Търговската комисия в САЩ разследва Fасеbооk за политиката на конфиденциалност на едноименната социална мрежа, вследствие на което ѝ наложи глоба от 5 млрд. долара, макар и без да я задължи да направи промени в своите политики.

Миналата година имаше голямо антитръстово разследване срещу четирите технологични гиганта Аррlе, Аmаzоn, Fасеbооk и Gооglе, и скоро след това Министерството на правосъдието и търговската комисия на САЩ решиха да предприемат по-сериозни действия срещу Google и Facebook.

Дело, подкрепено от 11 американски щата, беше заведено този октомври и срещу Alphabet – компанията-майка на Google – заради „нечисти методи относно показването на резултатите от търсенето и рекламите“.

Всичко това показва изостреното отношение на властите отвъд Океана срещу технологичните гиганти и по-засилените опити за прилагане на антитръстовото законодателство срещу тях.

Източник: Webcafe.bg

Вижте още

Екоминистърът инспектира пречиствателната станция на курорта Лозенец

admin

Най-скъпата компания в света става все по-скъпа

leni

След коронавируса ще работим предимно от вкъщи

Напишете коментар