Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Домусчиеви продават Нова телевизия на собственика на БТК

Само година и половина след като братя Домусчиеви влязоха в „Нова телевизия“, медийната група е на път отново да смени собственика си. Сделката е пред подписване, а чрез нея United Group, купила преди месеци и най-големия телеком БТК, ще поеме и телевизията. Така се създава втората на пазара медийна и телекомуникационна група – собственикът на „Теленор България“ – чешката PPF, придоби през октомври bTV. Съвсем скоро Комисията за защита на конкуренцията също трябва да обяви, че разглежда сделката.

Щедра оферта

По информация на „Капитал“ преговори с United Group се водят от месеци, а преди време медийната група е подала и обвързваща оферта. Не е имало други кандидати. Точната цена на сделката все още не е ясна, но според източници от пазара започва от 250 млн. евро, но може да достигне и 300 млн. евро, като зависи и от постигането на определени показатели в следващите няколко години. Това е значително над цената, която Домусчиеви договориха за „Нова броудкастинг груп“ преди почти две години със шведската MTG – 185 млн. евро.

Скоро в КЗК

Одобрението от КЗК също е гарантирано, защото комисията доказано действа светкавично при сделки с участието на Кирил и Георги Домусчиеви – преди две години разгледа и разреши концентрацията на дружеството им „Адванс медиа груп“ и НБГ за две седмици. Със сходна космическа бързина регулаторът решава и казусите, свързани с Делян Пеевски, който има индиректна връзка с „Нова тв“.

Регулаторът разреши бързо и този трансфер преди седмици. За сравнение – преди Домусчиев КЗК не разреши на чешкия милиардер да купи „Нова тв“ със странни аргументи. Така той придоби bTV, минавайки през европейския регулатор.

Кой и какво купува

За 2019 г. приходите на „Нова броудкастинг груп“, която преди присъединяването на „Канал 3“ и радиата се състоеше от седем телевизионни канала, а в портфолиото ѝ са и платформите на най-голямата онлайн група „Нет инфо“, достигнаха 227 млн. лв. спрямо 204 млн. лв. година по-рано. Този оборот обаче беше постигнат преди групата да изгуби най-големия си приходоносител – рекламата на хазартните игри на Васил Божков.

United Group e медийна и телекомуникационна група, която присъства във всички държави от бивша Югославия, а неотдавна стъпи и в България и Гърция. Компанията има кабелни доставчици, сателитна мрежа, рекламен бизнес, а произвежда и съдържание с редица телевизионни канали. Групата е създадена от сръбския бизнесмен Драган Шолак през 2000 г. като малък кабелен оператор. Той и до момента е миноритарен акционер с дял около 39%. Групата започна поредица от придобивания в региона, след като мажоритарен собственик на групата стана базираният в Лондон фонд BC Partners през миналата година с малко над 50%. Така освен БТК United Group придоби и гръцкия доставчик на телевизия, интернет и телеком услуги Forthnet, както и хърватската Tele 2 Croatia. Освен BC Partners и Шолак акционери в групата са и ЕБВР и фондът KKR.

Все още е твърде рано да се каже дали United Group ще прави големи размествания в „Нова телевизия“. Групата не е предприела такива в другата си голяма придобивка тук – БТК. Но според източници на „Капитал“ вече е определен човекът, който ще оглави дружеството – белгиецът Дирк Геркенс, който има голям опит в телевизионния сектор. В продължение на 19 години той е работил на унгарския пазар, където е оглавявал двете най-големи телевизионни групи – RTL Klub и TV2 Group. Той вероятно ще бъде председател на борда, но с оперативни функции, а управител ще остане и един от двамата, които в момента заемат този пост – Николай Андреев.

Източник: Капитал

Вижте още

Електрическа революция във Варна: Нови електробуси вече в движение

Концесиите ще бъдат определяни спрямо броя на плажните места

leni

Първи пазарен тест не откри икономически изгоди от Турски поток у нас

ivan

Напишете коментар