Invest Build Media
Имоти и строителство

Вижте уникални снимки от строителството на метрото в Париж от края на 18 век

Първата подземна линия на метрото в Париж е пусната на 19 юли 1900 г. Тя свързва крайните източна и западна точки на града, като преминава покрай десния бряг на Сена и под известния булевард Шанз-Елизе. Сега парижкото метро е една от най-големите обществени транспортни системи в света със своите 16 линии с обща дължина 220 км и 303 метростанции.

Ежедневният трафик на Парижкото метро е оценен на 4,1 млн. пътници. То е на второ място по натовареност в Европа (след Московското) и на 10-о място в света.

Средната скорост на подвижния състав е 35 км/ч, като максималната е ограничена на 70 км/ч (80 км/ч за линия 14).

Голяма част от вагоните са оборудвани с метални колела с изключение на линиите 1, 4, 6, 11 и 14, където те са гумени. Дължината на метросъставите варират в между три и шест вагона зависимост от линията.

Метрото е в процес на изграждане в Сент-Мишел в Париж. Тунелът е бил построен и след това заровен в земята.

Линия 14 е напълно автоматизирана и няма машинист, пусната е на 15 октомври 1998 г. Първите планове за построяване на железопътна мрежа в Париж датират още от средата на 19-ти век. Между 1856 и 1890 г. се появяват няколко сериозни проекта за изграждане на подземна или въздушна мрежа, но нито един от тях не се осъществява.

Главните причини, пречещи на реализацията на проектите, са няколко. На първо място е противопоставянето на две основни идеи между градските власти от една страна, които желаят да построят мрежа за обслужване единствено Париж, а от друга страна са железопътните компании заедно с правителството, които предпочитат по-широка мрежа, свързваща основните гари и съседните региони.

Вижте още

Ново защитно съоръжение бе монтирано над стария саркофаг на реактора в Чернобил

admin

Започва ремонт на трамвайния път по улица „Каменоделска”

ivan

Стартира ремонтът на бул. България в София

ivan

Напишете коментар