Invest Build Media
Без категория

Официално подписват днес търговското споразумение за Брекзит

Днес ЕС и Обединеното кралство официално ще подпишат постигнатото в навечерието на Коледа споразумение за бъдещите търговски отношения след Брекзит.

В разпространената от Даунинг стрийт информация се казва, че документът ще бъде подписан най-напред в Брюксел от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, след което ще бъде изпратен в Лондон за подписа на британския премиер Борис Джонсън. Международното споразумение ще бъде транспортирано със самолет на кралските военновъздушни сили.

Утре, 31 декември, изтича срокът на т.нар. „преходен период“ за ратифициране на сделката. На практика двете страни ще спазят срока, макар че има няколко любопитни подробности. Постоянните представители на страните членки на ЕС вече одобриха споразумението, така че то да получи „зелена светлина“ да влезе временно в сила от 1 януари, докато не бъде гласувано от депутатите в Европейския парламент, което по чисто технически или физически причини изисква повече време. Те трябва да го одобрят най-късно до края на февруари.

Същевременно Борис Джонсън ще сложи подписа си преди да е гласувал британският парламент, а това ще стане най-вероятно днес, в късния следобед, след 5-часови дебати в Камарата на общините и Камарата на лордовете. Не се очакват изненади, защото Консервативната партия на Борис Джонсън има голямо мнозинство, а освен това Лейбъристката партия в опозиция вероятно ще подкрепи сделката поради липсата на друга алтернатива на Брекзит без сделка. Възможно е обаче не всички депутати на лейбъристкия лидер Киър Стармър да послушат неговия съвет и да гласуват с „да“. Твърдите брекзитиъри, които по принцип не харесват особено сделката, защото според тях тя запазва прекалено близки отношения с Брюксел, все пак смятат, че документът отстоява суверенитета на Обединеното кралство. Очаква се те също да гласуват за нея и да не се стигне до бунт в редиците на торите.

Срещу сделката ще гласуват северноирландските партии, представени в британския парламент, шотландските националисти, които са против Брекзит по принцип и уелските националисти.

Премиерът Борис Джонсън „превъзнесе“ сделката в деня преди Коледа, четири и половина години след референдума за Брекзит и близо година след като на 31 януари Обединеното кралство напусна евросъюза със „сделката по развода“, за да последват 10 месеца на изнурителни преговори в преходния период. Борис Джонсън обяви, че със сделката изпълнява предизборното си обещание Великобритания да поеме обратно контрола над законите си, границите си, парите си и риболовните си води. Според него търговската сделка, която възлиза на 668 милиарда паунда, гарантира запазването на работните места в страната и позволява достъпа на британските стоки без мита и без квоти на пазара на ЕС.

Можем да очертаем основните моменти на промяната от 1 януари. Движението на хората вече няма да е свободно. Британците бяха предупредени да не тръгват за Европа с паспорт, който изтича до 6 месеца, да си направят необходимата здравна застраховка, да проверят с телефонния си оператор тарифите за роуминг. За мнозина британци сигурно ще бъде шок и фактът, че на летищата ще трябва да се наредят на общата опашка, а не на приоритетната за пътниците от ЕС. Иначе те ще могат да пътуват като туристи в Шенгенската зона до 90 дни в рамките на 6 месеца. От 1 януари британците, които живеят в страна от ЕС, получават известна защита от Споразумението за напускане, но те трябва да проверят специфичните правила в съответната страна, защото може да им се наложи да кандидатстват за гражданство, за нови документи или да изпълняват конкретни условия, например да работят.

Ако сте гражданин на ЕС и живеете в Обединеното кралство преди 31 декември, правата ви се запазват до 30 юни 2021 година. Ако искате да останете след това, ще трябва или да станете британски гражданин, стига да покривате изискванията, или да кандидатствате за получаване на статут на уседналост. Ако искате да пристигнете и да работите в Обединеното кралство след 1 януари, ви е необходима виза и попадате под ударите на новата имиграционна точкова система – да съберете необходимите точки на базата на получено предложение за работа от одобрен от британските власти работодател, предложена минимална заплата от 25 600 паунда годишно и ниво на владеене на английски език.

Българите ще могат да влизат в Обединеното кралство след 1 януари и без виза, но само до 6 месеца и само като туристи или например за участие в конференции.

Съвсем наскоро бе обявено, че в селското стопанство догодина ще бъдат допуснати 30 000 нискоквалифицирани работници, защото браншът изпитва силни затруднения след като много източноевропейци, най-вече българи и румънци, си тръгнаха заради Брекзит.

Другата голяма промяна е пир търговията. Със споразумението се цели избягване на налагането на мита на стоките, но сега се въвежда попълване на митнически декларации, защото вече става дума за отношения между два отделни пазара. За някои продукти като растения, жива стока и някои храни ще са необходими специални сертификати и лицензи. Ще се извършват повече проверки на стоките, което означава по-голяма бюрокрация.

Тук е уместно да се споменат и еднаквите „правила на играта“ или лоялната конкуренция, която за малко не преобърна преговорите. В крайна сметка двете страни се споразумяха, че всяка от тях ще има право да оспори решение на другата чрез арбитражен механизъм, ако се прецени, че някакво регулаторно отклонение е довело до облагодетелстване на дадена фирма.

Източник: БНР

Вижте още

Шеф Никола от „Хелс Китчън“ ще учи хората да готвят, включват се и звезди

Доналд Тръмп ще отложи налагането на мита на автомобили, внесени от Европа

leni

Вижте кои ястия са сред 100-те най-добри традиционни специалитети на планетата

Напишете коментар