Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Данъкът за такситата в София ще бъде 850 лева на година

Таксиметрови шофьори готвят национален протест срещу новия годишен данък, който ще плащат. Това съобщиха за Нова телевизия от федерацията на таксиметровите водачи.

След дълги и разгорещени дебати, общинските съветници в София гласуваха 850 лева на година да е размерът на данъка за всички около 6000 таксита в столицата. Новият данък се гласува днес на местно ниво и в Пловдив, и Варна.

Промяната идва след като през април правителството реши да има нов данък върху таксиметровия превоз на пътници, а общините трябваше да определят каква да бъде стойността му.

От бранша коментират, че такъв налог е много вероятно да доведе до увеличение на тарифите.

Данък за таксиметровия превоз в размер на 850 лв. ще се плаща от 1 януари идната година в столицата, предаде БТА. Така ще се осигурят близо 5,5 млн. лв. допълнителни приходи за Столичната община. Промяната се налага поради промяна в Закона за местните данъци и такси от април и ще влезе в сила с промяна в Наредбата за определяне на местни такси, цени и услуги, предоставяни от Столичната община.

Вносители на доклада са председателят на транспортната комисия Екатерина Йорданова и заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов.

По време на обсъждането в залата Калоян Паргов – председател на групата на БСП в СОС, предложи, данъкът да се плаща разсрочено и ако се внесе авансово в началото на годината, да има 5 процента отстъпка, което обаче не беше прието при гласуването.

Екатерина Йорданова посочи, че причината да не подкрепи предложението на левицата е, че е направено в последния момент, днес в залата, а не по време на обсъжданията в комисии. Йорданова подчерта, че разрешително за таксиметрова дейност се издава след платен данък за периода.

Тя обясни, че са водени множество разговори в продължение на месеци с таксиметровите превозвачи, те са съгласни с промяната и уверяват, че услугата няма да поскъпне. Това е последната сума, около която се обединихме след множество консултации и срещи с представители на бранша. Те смятат, че данък като този, който заменя патентния данък, спрян през 2007 г., е нещо, което ще „изсветли“ бизнеса и ще бъде добро решение за бранша.

Според Йорданова промяната в закона ще даде възможност приходите от данъка върху такситата да влезе в бюджета на общините. Това е жест на държавата към общините, посочи Йорданова. Този данък ще се изразходва изключително и само за подобряване на транспортната инфраструктура в града. Данъкът ще бъде харчен за софиянци и ще бъде в услуга на хората, посочи председателят на транспортната комисия.

Стойността 850 лв. е на базата на патентния данък от 2007 г. в размер на 653 лева. Съобразихме се с инфлацията, която е 30,8 процента. Така стигнахме до сумата от 850 лв., посочи Йорданова.

Тя обясни, че данъкът ще се начислява не на водач, а на автомобил, и ще е под 2,40 лв. на ден. В повечето случаи един автомобил се ползва от двама водачи, което значи под 1,20 на ден, посочи Йорданова. Тя каза, че не обсъждано увеличаване на цената на данъка върху такситата през 2017 година. Този данък замества корпоративния данък и данък „общ доход“ за физическите лица, когато става въпрос за водачи еднолични търговци.

Вижте още

София инвестирала над милион в храмове и манастири за 7 години

ivan

Очакват зачестяване на нелоялните търговски практики по празниците

ivan

Служители на Пикадили искат заплатите си от министри, президент и парламент

ivan

Напишете коментар