Invest Build Media
Без категория

Заради новия щам разхлабват мерките само за учениците от 5-ти до 12-ти клас

Новият щам вече е в България, каза шефът на „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов на пресконференция на Националния оперативен щаб в Министерския съвет. Той уточни, че все още няма официална информация от Центъра за заразни и паразитни болести, но в лабораториите зачестяват случаите на характерните за мутиралия вирус индикации.

По време на пресконференцията се появи и премиерът Борисов, който каза, че два часа са водили спорове за мерките.  „Оптимизмът, който има у всички нас на базата на днешните показатели, много рязко докторите го опровергават. Новият шам, за който ние много внимателно говорихте досега, се разви със страшна сила във Великобритания и други европейски държаи, въпреки пълния локдаун, тъй като новият щам се пренася изключително бързо„, каза Борисов.

Ние сме си дали като 31 януари като дата. Компромисът, който може да направим, е единствено за образованието. И тук с докторите намираме нов език, че по определен ред и учениците от 5-ти до 12-ти клас ще почнат да се въртят и на присъствено обучение. Това го дължим заради това поколение, което месеци наред не ходи на училище и е проблем, заяви министър-председателят.

Рискът е огромен при този нов щам, категоричен е още Борисов. До 31 януари ситуацията ще се наблюдава, дали има повишаване на случаите заради разхлабванерто на мерките при учениците. След тази дата ще се мисли какво може да се отвори. Ако кривата тръгне отново нагоре, едва ли ще има ново разхлабване, разясни премиерът.

За ресторантьорите Борисов каза, че е тяхно право да са недоволни. От 30 000 заети в бранша, едва 6300 са подали заявление за подпомагане от държавата, каза той.

Изходът е ваксината, каза здравният министър Костадин Ангелов. 46 % от лекарите са ваксинирани към момента.

На първо място по смъртност сме на Балканите, а на шесто по заболяемост, отчетоха здравните власти на традиционния брифинг. Смъртността у нас сега е 9 пъти по-висока спрямо данните от октомври, изчисли шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. Затова членовете на щаба предупредиха, че трябва много внимателно да се подхожда към разхлабването на мерките.

Най-висока е заболяемостта във Враца, Бургас, Плевен и Перник. Най-ниска е в Разград, Смолян, Търговище и Велико Търново. Имаме сваляне на нивата и на заболяемостта, и на смъртността, и на хоспитализациите. Запазваме този тренд на намаляване на стойностите, съобщи доц. Ангел Кунчев.

Случващото се в Европа обаче не е така оптимистично, коментира той. Изключително притеснени са колегите в Европа от ситуацията във Великобритания, Ирландия и Нидерландия заради новия щам на коронавируса.

Хубавото е, че той не води до по-тежки заболявания, но се разпространява много по-бързо. Неговата заразност е в пъти по-голяма – в момента 10 души заразяват между 5 и 6 души, а във Великобритания 10 души заразяват 27 души. Това ще стигне и тук, убеден е епидемиологът, който е участвал в спешно заседание по проблема.

Да, ние се намираме в чудесна ситуация в момента, опитваме се да я задържим, но да, този вариант няма начин да не е влязъл в България. По думите му новият вариант заема мястото на класическия щам, обобщи Кунчев.

Смъртността се увеличава няколко пъти заради по-големия интензитет на заразяването, предупреди ген. Мутафчийски. Много бързо този вариант измества класическия, което може да доведе до претоварваме на здравната система, добави шефът на щаба.

29% е заетостта на леглата в болниците, като най-висока е тя в София област и София град, уточни от своя страна здравният министър Костадин Ангелов.

89 медици са в болници с коронавирус, а 7 са в интензивни отделения. 8161 са излекуваните до момента медици.

Вижте още

Над 55 млн. лв. ще отидат за предлагане на нови социални услуги

ivan

Детска градина – Нови Искър – строителна фирма „Градив“

galia

Има ли списък със застрашени професии, които може да изчезнат до 2030г.?

viktoria

Напишете коментар