През последните години страната ни все по-често е споменавана като една от добрите дестинации за голф туризъм в Европа и имаме потенциал за развитие в тази посока. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на срещата си с Българската голф асоциация.

Тя посочи, че е изработен специален рекламен клип, тъй като голф туризмът е в класацията на една от най-бързо развиващите се пазарни ниши.

Николова поясни, че този вид туристически продукт е за платежоспособни туристи и може да се съчетава със ски, морски ваканции, бизнес мероприятия, балнео и СПА. По нейни думи има възможност да се правят туристически пакети, включващи вино- и гурме обиколки, събития и посещения на културно-исторически паметници и природни забележителности. Според министъра перспективен сегмент са и услугите в тази област, насочени към децата, тъй като могат да се организират детски лагери, турнири и уроци по голф.

По данни на Николова голф курортите у нас се посещават от туристи от Русия, Великобритания и Ирландия, Украйна, Македония и Румъния, а близостта им до морския бряг и планината ги превръща в още по-търсени дестинации.

От своя страна представителите на Българската голф асоциация настояха за цялостна стратегия за развитие на голф туризма в страната. Според тях румънският пазар е много важен и е нужна специална рекламна кампания, която да промотира голф туризма в северната ни съседка.

Те отбелязаха и че туристи от скандинавските държави и Германия също идват да играят голф у нас, поради което е важно участието на България в местните туристически изложения.