Invest Build Media
Туризъм и Екология

Българскиите полярници пристигнаха на остров Ливингстън

29-та Национална антарктическа експедиция, най-сетне достигна остров Ливингстън, където е разположена българската полярна станция „Св. Климент Охридски“, съобщи Българският антарктически институт (БАИ).

Шестимата наши антарктици – Йордан Тодоров, Атанас Пелтеков, Емил Иванов, Петър Сапунджиев, Николай Николов и Камен Недков, след двадесет-дневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, бяха превозени от испанския научно-изследователски кораб „Сармиенто де Гамбоа“, заедно с един тон храни, два и половина тона гориво и 6 тона строителни материали, за изграждането на модерния лабораторен модул, започнато през миналата година.

Корабът отплава от Пунта Аренас през нощта на 20 февруари и се е движел с намалена скорост поради силния вятър и високите вълни в Пролива на Дрейк, който разделя Южноамериканския континент от Антарктида. В района на базата снежната покривка е била незначителна, което е позволило разтоварването на голямото количество багаж да се извърши бързо с полифункционалния “Manitou”. Това се случва в необичайно за нормален сезон, време – късното астрално лято, когато обикновено, сезонните бази, каквато е нашата, се затварят.

редвидено е за краткия, около месец, престой на базата, експедицията да извърши ремонтно-възтановителни работи по постройките и съоръженията, увредени, от суровия климат през дългата полярна зима и да започнат, доколкото е възможно строителни дейности, по изграждане основите на лабораторния модул. Освен това ще бъдат взети данните, от разнообразната научна апаратура, която автоматично регистрира множество метеорологични, сеизмични, атмосферни и мареографски събития, през зимата, когато базата е необитаема.

Шестимата са в добро здраве и са уверени, че предвидените задачи, ще бъдат реализирани успешно, казаха от БАИ.

Вижте още

Отложи се отварянето на 1070 хотелски стаи в София

leni

Временни приемни за нарушения ще има в най-големите планински курорти

admin

Парламентът задължи хотелиерите да водят регистър за настанените туристи

admin

Напишете коментар