Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Български стартъп с шанс за 1 млн. $ награда

Световна стартъп купа България е единственият квалификационен кръг на Световната стартъп купа. Състезанието се провежда всяка година в Сан Франциско, а тази година датите са 28 и 30 септември. Участниците са от 45 държави.

Фондация Digital4 е носител на лиценза за провеждане на състезанието в България, разказа Преслав Бобев, глобален директор Партньорства в Digital4, в предаването „UpDate“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Тази година в България имаме над 50 стартъп участника. Победителят, който ще изберем, ще замине за Сан Франциско и ще участва на финалите там. Наградата е 1 000 000 долара”, каза Бобев.

„На 13 юни в Интер Експо център ще изберем най-добрия стартъп за 2022 година. Правим състезанието, за да подкрепим компаниите в България“, допълни той.

Няма ограничения от каква индустрия да бъдат компаниите, които ще се включат. Задължително условие е компанията да бъде регистрирана в България. Ако тя е международна, трябва да има поне един представител в екипа, който е българин, за да може също да участва.

И тази година на събитието в София ще има специален гост от Силициевата долина, сподели Бобев и допълни, че има амбиция от догодина да направи състезанието регионално.

„На първо време ще включим Македония и Сърбия, защото там няма квалификационни състезания”, каза той.

Относно предизвикателствата, пред които се изправят стартъпите в България събеседникът посочи, че достъпът до финансиране е основен проблем.

„Дяловото финансиране е това, от което стартъпите имат нужда”, отбеляза Бобев.

 

източник: investor.bg, снимка Bloomberg TV

Вижте още

БНБ: Банковите депозити на домакинствата у нас са 46 млрд. лева

ivan

НАП погна 290 души с големи разходи, но без никакви доходи

ivan

Как се промениха имотите за последните 10 години?

leni

Напишете коментар