Invest Build Media
Туризъм и Екология

Екотуризмът в Европа нараства с 20 на сто

Природосъобразният туризъм в Европа нараства с 20% на годишна база. Тази статистика отчете Мирослав Калугеров, оглавяващ дирекция „Национална служба за защита на природата“ в Министерство на околната среда и водите по време на форум „Бизнес и биоразнообразие: възможностите в Натура 2000“ във вторник, пише „Дневник“.

Поводът за форума е успешният проект „За Балкана и хората“, който тази година спечели награда на Европейската комисия Натура 2000 в категорията „социално-икономически ползи“. Акцент на дебата бяха социално-икономическите ползи от опазването на природа и добрите практики от региони в Натура 2000 в България, които доказват как бизнес и опазването на средата вървят ръка за ръка.

На събитието присъстваха началникът на кабинета еврокомисар Кармену Вела по околна среда, морско дело и рибарство, Юрген Мюлер, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев .

Заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев наблегна на това, че държавата трябва да покаже, че „Натура 2000“ е възможност, а не ограничение. По думите му много от добрите практики на малки семейни ферми и бизнеси в тези региони вече го доказват, там се виждат краткосрочните ползи, а не само дългосрочните. „Трябва да намерим и краткосрочния спектър, за да спрем да разглеждаме „Натура 2000″ като препятствие, а като икономическа възможност“, посочи зам.-министър Грудев. „Тази възможност започва да се превръща в интересен бизнес елемент, който обаче ние трябва да опазим от спекулации.“

По думите му философията за инвестиции в „Натура 2000“ трябва да бъде за цялостен бизнес, а не спекулативна възможност за усвояване на евросредства. Затова е много важно да се показват проекти, които са съчетали в себе си целия спектър на бизнес логиката заедно с философията за инвестиции в съответната област.

Според зам.-министъра в момента има нужда от работа по подобряване функционирането на късите вериги (директните продажби на малките производители).

Към момента по Натура 2000 има 233 защитени зони за опазване на природни местообитания, което представлява 30 % от територията на България. Има още 90 типа природни местообитания и над 120 вида растения и животни, определени от европейски директиви, посочи началникът на кабинета на еврокомисар Кармену Вела по околна среда, морско дело и рибарство, Юрген Мюлер. Той подчерта, че природата е и ресурс и екологични услуги, които са фундаментални условия за оцеляване и трябва д асе съхраняват. За пример Мюлер даде питейната вода, която софиянци черпят от парковете Рила и Витоша.

Вижте още

Хопкинс: Британските туристи обичат България

ivan

Липсват наематели за една трета от плажовете във Варненско

ivan

Почти 25% от служителите на Airbnb са уволнени

leni

Напишете коментар