Invest Build Media
Туризъм и Екология

По-малко известните, но много красиви острови на Гърция

Идиличен пейзаж, доминиран от ослепително бяло и тъмно синьо. Спокойна, невероятно красива и застинала във времето романтична атмосфера. Така изглеждат картичките от Санторини, които оформят и представата на доста хора за Гърция.

При това повечето от тях са били в северната част на страната и са напълно наясно, че характерната за Цикладите архитектура не е чак толкова доминираща в останалата част на страната.

А тези, които са били в Санторини или Миконос, както и по останалите популярни острови в Гърция, са наясно със сериозното разминаване между представи и действителност.

В Санторини къщите наистина са варосани в искрящо бяло, куполите на параклисите са сини, прозорците са отрупани с пурпурни цветя, а залезите са вълшебни. Но на снимките липсва основната характеристика – туристите, които променят вълшебството почти до неузнаваемост.

На свръхпопулярните места в Гърция, както и навсякъде другаде, комерсът и тълпите оставят неумолим отпечатък, който не всеки може да приеме, особено ако е с по-големи очаквания.

Затова тук ще представим няколко по-малко известни у нас места в южната ни съседка, които я представят по далеч по-автентичен начин. Естествено, те не са толкова лесно достъпни като местата по Халкидики, на които сме свикнали да ходим, или Кофру, Лефкада и Закинтос, до които стигат и туроператорите.

Но точно това прави едно такова пътуване в Гърция далеч по-интересно и вълнуващо, защото тя далеч не е само плаж и море.

Аморгос и Иос

Те са част от островната група на Цикладите, с които сме свикнали да свързваме Гърция и съответно изглеждат точно както искаме – живописни гледки на бели варосани същи със сини прозорци.

24 от общо 220-те острова на Цикладите са населени. Освен Санторини и Миконос, тук са и вече доста известните Наксос и Парос.

Иос също не е съвсем безизвестен – славата му е на парти остров, защото в главния му град – едноименния Иос, има доста нощни клубове и мястото привлича основно млади хора. Островът има и 10-тина пясъчни плажа, а до него се стига с ферибот от Пирея, както и до останалите острови от Цикладите.

Доста по-тих и спокоен е Аморгос. Той е в най-източната част на Цикладите и е отдалечен от Атина и Пирея, което му дава предимството и на по-малкото туристи. Тук релефът е планински и скалист. Най-известният плаж е Агия Анна, а морето наоколо е подходящо за гмуркане.

Столицата на острова – Хора, както често се наричат главните градове по гръцките острови, има типичния и автентичен вид на бяло-сините къщички с тихи и тесни улички. Освен с Пирея, Аморгос има и фериботна връзка с Парос и Наксос.

Икария

Този остров е известен и като едно от местата с най-много столетници в цял свят. Намира се в източната част на Егейско море, на 46 км. от Миконос. Икария е малък и планински, като характерни за него са силните ветрове, което го прави чудесен избор за сърф.

Икария може да се нарече островът на спокойния живот, където сякаш дори още не е настъпил дори XX век, особено в по-скалистата, южна част, където бродят диви кози и зайци. Това е не просто автентична Гърция, а есенция на селския начин на живот – проста и чиста храна, хубаво местно вино, никакъв стрес и много движение.

Островът е кръстен на Икар, тъй като легендата гласи, че той се е доближил прекалено много до слънцето, което е разтопило крилете му и той паднал точно край това място. До Икария се стига с ферибот от Атина.

Итака

Островът на Одисей се намира в Йонийско море, в западната част на Гърция. До него се стига с ферибот от най-големия остров от Йонийските – Кефелония.

Итака е малък и по-рядко посещаван, което се дължи донякъде на липсата на пясъчни плажове. Това обаче го прави много спокоен. Мястото е хълмисто и с много зеленина. Има само един организиран плаж, което дава възможност за наслаждаване на морето по малки изолирани заливчета с ярка синя вода.

Калимнос

Това е дестинация за по-спортни натури и за активна почивка.

Калимнос е рай за гмуркане и катерене, място на сурова природа, скали, изчистени пейзажи и недокосната природа. Островът има славата на перфектен за скално катерене, пълен е с пещери, а плажовете са каменисти или черни. Тъй като мястото е неплодородно, местните векове наред да се изхранвали като са се гмуркали за морски гъби – сюнгери.

Калимнос е част от групата на Додеканезите и се намира между Родос и Кос, като от втория има фериботи към Калимнос.

Самотраки

Тук властват мистерията и усещането за безкрайност. Самотраки предлага планини, скрити водопади и дива, естествена природна красота. Почти няма плажове и не е място за морски туризъм, а за планински – на острова се намира най-високата в Егейско море планина – Саос. В подножието ѝ е основният град – Хора.

Самотраки е в северната част на Егейско море и до него се стига с ферибот от Александруполи.

Лимнос

Този остров с формата на риба е в северната част на Егейско море и до него се стига с ферибот от Кавала.

Тъй като е далеч от Атина и популярната част от Гърция, е с малко туристи и запазена автентична атмосфера. Може да се похвали и с безкрайни пясъчни плажове, спокойствие и дъх на гръцка провинция.

Ако нещо разваля старовремската идилия, това са все по-популярните уиндсърф и кайтсърф. Едната половина на острова – източната, е равнинна, а западната е скалиста, което дава допълнително разнообразие. Има както подходящи за семейства с малки деца пясъчни плажове с плитко крайбрежие, така и възможности за диво плажуване.

Хидра

Този остров, част от Агросароническия архипелаг, всъщност не е толкова пуст, но не е особено популярен у нас. Намира се на около 2 часа път с ферибот от Пирея, което го прави по-лесно достъпен.

Затова и Хидра може да се похвали с нощен живот и е място на арт средите и любима дестинация на жителите на Атина.

Хидра е известна с каменните си къщи в неокласически стил, като и тук, подобно на Цикладите, не е разрешено строителство извън традиционния стил. Това е и единственият остров в Гърция, на който автомобилите са забранени и единственият начин за придвижване са магарета.

Има само няколко населени места, в северната част на острова, начело с едноименното пристанище Хидра. Близо до тях се намират няколко плажа, които са извън града, и до тях се стига пеша, с лодки или магарета.

Плажовете са малки и каменисти, така че Хидра е по-скоро дестинация за няколко спокойни дни на чист въздух и безвремие.

Вижте още

Вижте в какво ще превърнат родната къща на Хитлер

leni

Туристическото министерство ще иска до 15 млн. лева за национална реклама за 2019 г.

ivan

Чудеса на природата застрашени заради климатичните промени

Напишете коментар