Invest Build Media
Туризъм и Екология

Околосветското пътешествие на кучето Савана или 48 хил. километра пеш

Том Туркич винаги е мечтал да пътешества и то в компанията на най-добрия си приятел – кучето Савана.

Допреди 2015 г. американецът обаче не си представя, че ще обиколи целия свят, а с него неотлъчно ще е и четириногият му приятел. През въпросната година обаче Том губи своята най-добра приятелка Ан Мари в самолетен инцидент и събитието го подтиква да тръгне на път.

Туркич започва да събира пари, за да започне пътешествието си, като работи на две места през лятото.

Късметът му се усмихва, когато местен бизнесмен в родния му град Ню Джърси разбира за намеренията му и решава да го спонсорира.

Мъжът се оказва приятел на Ан Мари, който иска да почете паметта ѝ по някакъв начин и пътуването на Туркич му изглежда като най-логичния ход, разказва Том пред „Си Ен Ен“.

Веднъж сдобил се с необходимата сума, американецът започва да планира по-внимателно откъде и как ще мине. Не му се иска да взима кучето Савана със себе си, защото осъзнава какво натоварване и стрес ще преживее животното при такова приключение.

От друга страна Туркич все още е изключително нестабилен психически и единствено домашният му любимец успява да му помогне да се отпусне и да се отърве от тревожността. Освен това Том иска да има с кого да сподели красивите моменти по пътя си, а именно – със Савана.

Да пътува с кучето си често се оказва истинско предизвикателство за Туркич, но той не се отказва от мълчаливата си спътница.

Така например на Туркич му се налага да се прибере от Антарктика в САЩ, за да издаде необходимите документи на Савана и двамата да успеят да кацнат в Европа. На Стария континент Том и кучето пък успяват да изминават между 24 и 39 километра на ден.

Именно по това време мъжът започва да се съмнява доколко е било разумно да предприема подобно пътуване, но присъствието на Савана го убеждава, че е взел най-правилното решение в живота си.

В някои ситуации кучето имало много повече енергия от своя собственик и успява да го убеди да продължават по пътя си. „Имаше моменти, в които се отказвах, но тя винаги ме амбицираше да не се предавам“, споделя Туркич в разговора си за „Си Ен Ен“.

Том признава, че понякога в края на деня му се е искало да легне и да не стане с дни, но Савана идвала при него с пръчка в уста и с желание да си играе.

В момента се смята, че Савана е единственото куче, което е успяло да извърши околосветско пътешествие по този начин.

Когато Том среща домашния си любимец, женското куче дори не се казва Савана. Четириногото е осиновено в Тексас, където му дават името Лулу. Кучето няма порода, макар че в него се забелязват следи от австралийска овчарка и голдън ретривър, а именно Туркич измисля името Савана.

Сега за да поддържат формата на кучето и за да може то да изразходва енергията си, бащата на Том го разхожда всеки ден по два пъти и двамата изминават поне 6-7 километра покрай местната река.

Туркич пък планира отново да тръгне на път, този път за да посети Монголия – една от държавите, които не успява да види по време на пътуването си.

Но е категоричен, че повече няма да взима със себе си Савана, защото пътешествията ѝ се отразяват все по-изтощително.

Вижте още

Британски вестник обяви Банско за един от най-добрите ски курорти в света

ivan

11% ръст на приходите от международен туризъм от началото на 2018 г.

ivan

Благой Рагин зове за повече реклама на българския туризъм

ivan

Напишете коментар