Invest Build Media
Имоти и строителство

Несебър задмина Бургас по сключени имотни сделки

И през второто тримесечие в страната има ръст, но доста по-малък от преди

Несебър вече трайно задминава Бургас по брой на сключените имотни сделки, показва най-новата статистика на Агенцията по вписванията.

Службата по вписванията в малкото градче, където се изповядват и сделките от Слънчев бряг и Равда, е отбелязала през второто тримесечие на т.г. 2915 имотни сделки в този район, като преобладаващият брой от тях са за жилища. През същия период в целия Бургас са вписани по-малко имотни сделки – 2259.

Тази тенденция е още от миналата година. За цялата 2021 г. в Бургас са изповядани едва с хиляда имотни сделки повече, отколкото в Несебър, но през отделни тримесечия, например третото и четвъртото, в Несебър и района е имало повече сделки, отколкото в областния град.

Това е свързано с масовата продажба на ваканционни имоти там от страна на руски граждани, като в повечето случаи купувачите са българи, съвсем малко украинци, не липсват и граждани на страни като Полша и Израел, казват брокери на имоти.

От статистиката за цялата страна за второто тримесечие се вижда, че има съвсем леко охлаждане на имотния пазар. Общо в България между април и юни са осъществени 63 928 сделки, което е ръст от едва 4,3% спрямо второто тримесечие на миналата година. През първото тримесечие ръстът на годишна база беше 10,7%.

Освен това от всичките 113 служби по вписванията в страната половината – 56, отбелязват лек спад на годишна база на броя на сключените сделки.

В четирите най-големи града на страната, където е и най-оживеният жилищен пазар,

сделките продължават да растат, но през второто тримесечие този ръст е с по-умерен темп в сравнение с първите три месеца на годината.

В София сделките с имоти през второто тримесечие остават почти на същото ниво като година по-рано – те са само с 27 повече, като общият им брой е вече 9763 за трите месеца.

От началото на годината в столицата има изповядани малко над 17 хил. сделки, което е ръст с 3,7% спрямо същия период на миналата година. За сравнение, през първото тримесечие на тази година сделките с имоти в София нараснаха с 8,7%, като достигнаха най-високо равнище за този период от годината от кризата през 2008 г. насам.

Ипотечното кредитиране в София отбелязва покачване от едва 2,7% спрямо същия период на миналата година.

Увеличение на вписаните сделки с имоти през второто тримесечие има и в други близки до София градове,като той е най-осезаем в Ихтиман (19,6%), а в Перник повишението е с 8 на сто. Покачване на сделките е отчетено и в Елин Пелин (5,5%), докато в Костинброд те намаляват.

В морските и в планинските курорти силното оживление, започнало още през миналата година, продължава и през второто тримесечие.

В Бургас например са отчетени 2259 сделки, като те са нараснали с 10,5% на годишна база. Все пак през първото тримесечие ръстът там беше достигнал почти 18 на сто.

Второто тримесечие е било силно и за Варна. Сделките с имоти там са с 10,6% повече, отколкото през второто тримесечие на м.г., но и това е по-малко от гигантския ръст от 34,6% през първото тримесечие.

В Балчик  вписаните сделки с имоти са се увеличили с 30,5% на годишна основа, а в Царево  повишението е с 34,2%. В Поморие са вписани със 17,3% повече сделки спрямо година по-рано.

В Разлог, където се изповядват и сделките от Банско, ръстът на годишна база е 8,2%, а в Самоков, където се изповядват сделките от Боровец, покачването е със 7,2 на сто. В Смолян, където попада и Пампорово, сделките са нараснали с почти 34%. Силен ръст има и в Чепеларе  – с 27 на сто.

Вижте още

За 17 дни направиха офис на 3D-принтер в Дубай

admin

Строеж край двора на училище предизвика протест на родители и учители

ivan

Проектът „Гранд Каньон“ в Младост още няма разрешение от районната община

ivan

Напишете коментар