Invest Build Media
Имоти и строителство

Несебър задмина Бургас по сключени имотни сделки

И през второто тримесечие в страната има ръст, но доста по-малък от преди

Несебър вече трайно задминава Бургас по брой на сключените имотни сделки, показва най-новата статистика на Агенцията по вписванията.

Службата по вписванията в малкото градче, където се изповядват и сделките от Слънчев бряг и Равда, е отбелязала през второто тримесечие на т.г. 2915 имотни сделки в този район, като преобладаващият брой от тях са за жилища. През същия период в целия Бургас са вписани по-малко имотни сделки – 2259.

Тази тенденция е още от миналата година. За цялата 2021 г. в Бургас са изповядани едва с хиляда имотни сделки повече, отколкото в Несебър, но през отделни тримесечия, например третото и четвъртото, в Несебър и района е имало повече сделки, отколкото в областния град.

Това е свързано с масовата продажба на ваканционни имоти там от страна на руски граждани, като в повечето случаи купувачите са българи, съвсем малко украинци, не липсват и граждани на страни като Полша и Израел, казват брокери на имоти.

От статистиката за цялата страна за второто тримесечие се вижда, че има съвсем леко охлаждане на имотния пазар. Общо в България между април и юни са осъществени 63 928 сделки, което е ръст от едва 4,3% спрямо второто тримесечие на миналата година. През първото тримесечие ръстът на годишна база беше 10,7%.

Освен това от всичките 113 служби по вписванията в страната половината – 56, отбелязват лек спад на годишна база на броя на сключените сделки.

В четирите най-големи града на страната, където е и най-оживеният жилищен пазар,

сделките продължават да растат, но през второто тримесечие този ръст е с по-умерен темп в сравнение с първите три месеца на годината.

В София сделките с имоти през второто тримесечие остават почти на същото ниво като година по-рано – те са само с 27 повече, като общият им брой е вече 9763 за трите месеца.

От началото на годината в столицата има изповядани малко над 17 хил. сделки, което е ръст с 3,7% спрямо същия период на миналата година. За сравнение, през първото тримесечие на тази година сделките с имоти в София нараснаха с 8,7%, като достигнаха най-високо равнище за този период от годината от кризата през 2008 г. насам.

Ипотечното кредитиране в София отбелязва покачване от едва 2,7% спрямо същия период на миналата година.

Увеличение на вписаните сделки с имоти през второто тримесечие има и в други близки до София градове,като той е най-осезаем в Ихтиман (19,6%), а в Перник повишението е с 8 на сто. Покачване на сделките е отчетено и в Елин Пелин (5,5%), докато в Костинброд те намаляват.

В морските и в планинските курорти силното оживление, започнало още през миналата година, продължава и през второто тримесечие.

В Бургас например са отчетени 2259 сделки, като те са нараснали с 10,5% на годишна база. Все пак през първото тримесечие ръстът там беше достигнал почти 18 на сто.

Второто тримесечие е било силно и за Варна. Сделките с имоти там са с 10,6% повече, отколкото през второто тримесечие на м.г., но и това е по-малко от гигантския ръст от 34,6% през първото тримесечие.

В Балчик  вписаните сделки с имоти са се увеличили с 30,5% на годишна основа, а в Царево  повишението е с 34,2%. В Поморие са вписани със 17,3% повече сделки спрямо година по-рано.

В Разлог, където се изповядват и сделките от Банско, ръстът на годишна база е 8,2%, а в Самоков, където се изповядват сделките от Боровец, покачването е със 7,2 на сто. В Смолян, където попада и Пампорово, сделките са нараснали с почти 34%. Силен ръст има и в Чепеларе  – с 27 на сто.

Вижте още

Николай Нанков: Над 155 млн. лв. се инвестират в пътна инфраструктура в Област Ловеч

ivan

За една година правителството дало старт на пътни проекти за 1,4 млрд. лева

ivan

Искат ограничаване на обжалването на оценки по ОВОС за големи проекти

ivan

Напишете коментар