Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции Имоти и строителство

NOVA: Бум на сделки с недвижими имоти в Несебър

Бум на сделки с недвижими имоти в Несебър през последните три месеца на годината. Черноморската община задмина сериозно областния център Бургас, сочат последните данни на Агенцията по вписванията.

Община Несебър е рекордъорът по процентно увеличение на сделките с недвижими имоти през второто тримесечие на настоящата година в сравнение със същия период на миналата. Почти 88% повече са сделките в черноморската община. За Сравнение в София увеличението е 0,3 на сто, Варна и Бургас с около 10,5%, а в Пловдив с почти 4%.

Мария е от Москва и вече има един апартамент в затворен комплекс в Несебър. В момента има желание да инвестира в още един имот от подобен тип, в същия комплекс. Първата инвестиция направила преди година и половина

“В момента цените в България значително се повишиха, но ние сме влюбени в това място и затова имаме желание да се разширим в интерес на семейството ни”, споделя Мария Лягинская.

Сделките през второто тримесечие на настоящата година са с 88% повече в сравнение със същия период на миналата година, докато в Бургас ръстът е едва с 10,5 на сто.

“Второто тримесечие обхваща конфликта в Украйна от началото на инвазията и това със сигурност влияе на пазара.Тъй като цените на имотите в големите градове се завишиха доста в последните месеци, хората, които имат по-нисък бюджет е логично да се насочат към курортните градове, където цените са по-ниски”, обясни брокерът Надя Драгиева.

Според брокери в община Несебър цената на квадратен метър в момента започвала от 800 евро и можела да надхвърли 2500 евро, в зависимост от разположението на сградата, гледката към морето, такса поддръжка. Българи търсели ваканционни имоти.

“Българите купуват такива имоти, за да вложат парите си преди влизането на България в еврозоната. Гражданите на Русия купуват имоти, които могат да се отдават под наем. Те дори не е задължително да идват тук. Те инвестират парите си, засега има възможности да превеждаме парите по тези сделки. Например, собственикът е гражданин на Русия и той си получава парите в Русия, в рубли от купувача, който също се намира в Русия”, обясни брокерът Любов Гордеева.

В големите градове търсенето на апартаменти е повече от предлагането, отчитат експертите. Причината е нестабилната политическа ситуация, смята брокерът Надя Драгиева. “Това кара хората все пак да инвестират в неща по-сигурно. Страхът кара повечето хора да инвестират в собствен дом, в жилище, в покрив над главата си”, казва Драгиева.

Брокери не очакват драстичен скок в цените на недвижимите имоти до края на годината. Не очакват и понижение.

“Защото обектите стават все по-малко. Себестойността на новите жилища,на първичния пазар се увеличават, защото се увеличават цените на енергоносителите, строителните материали и всичко останало. С две думи – не можем да купим нов апартамент на цените от миналата и по-миналата година”, категорична е Гордеева.

Вижте още

Най-скъпият небостъргач в Турция с нов собственик

leni

Черна гора и Албания представят съвместни иновации

София ще е сред най-привлекателните места за инвестиции в следващите 2 години

ivan

Напишете коментар