Invest Build Media
Архитектура и Дизайн Имоти и строителство

Свлачището в Ахтопол заплашва бреговата алея

След продължителни дъждове, старото свлачище в Ахтопол се превърна в сериозна заплаха за крайбрежната алея, намираща се на буквално метри от жилищата на местните жители.

Крайбрежната алея, която изпълнява важна роля в старата част на Ахтопол, се оказа под загроза преди повече от 3 години, когато свлачище се сформира и започна да се разширява. Жителите на морския град изразяват сериозна тревога за бъдещето на тяхните домове и за сигурността на всички, които използват крайбрежната алея.

Местните жители споделиха пред БНТ, че с всеки изминал ден къщите им стават все по-близо до морското крайбрежие. Тяхната загриженост се засилва, особено през летния туристически сезон, когато по крайбрежната алея преминават стотици хора.

Един от жителите коментира: „Проблемът не е от вчера – вече продължава години. Още през 2000 г. подадохме сигнал за проблема както до министерството, така и до общината в Царево, но без да постигнем никакъв резултат. Нищо не беше предприето.“

След наводненията, които засегнаха Черноморското крайбрежие, този проблем стана още по-сериозен. Сега има голям наклон и риск от още по-сериозни селитби. Местните жители изразяват опасенията си, особено относно децата, които през лятните месеци използват крайбрежната алея.

Огняна Илиева сподели: „Преди седмица подадохме отново сигнал, тъй като след последните наводнения ситуацията се влоши. Този район е особено рисков, именно тук минават деца и възрастни. Според мен, това е критично важно.“

Кметът на Ахтопол, Станислав Димитров, обясни: „Тук има градска част, и на места имаме разстояние от не повече от метър до самия бряг. Така че за мен това е жизнено важно.“

Местните хора съобщават, че няма да видят бързи решения по отношение на обезопасяването на свлачището, тъй като Ахтопол не е включен в Плана за възстановяване и устойчивост след наводнението от миналата седмица. Те смятат, че първо ще бъдат предоставени помощ и ресурси на най-силно засегнатите райони, а след това може би ще се обърне внимание на проблема със свлачището.

Вижте още

„Сервиз за пейки“: Анонимни добротворци тунинговат пейки

leni

Робърт Де Ниро строи хотел в Лондон

admin

Главният архитект на София: Времето на градовете-спални отмина

ivan

Напишете коментар