Invest Build Media
Архитектура и Дизайн Бизнес и Инвестиции Имоти и строителство

Развитие на скорост: Плановете за магистрала „Хемус“

Завършването на магистрала „Хемус“, която свързва София и Варна, се очаква да бъде реализирано най-рано след пет години, според информация от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), цитирано от „Труд“.

Ведомството обяви, че „оптимистичната цел е АМ „Хемус“ да бъде изградена през 2028-2029 година“.

За да се постигне този цел, обаче, първо трябва да бъдат разрешени инхаус договорите между официалния изпълнител на проекта за завършване на магистралата – държавната компания „Автомагистрали“ ЕАД и фирмите, които са сключили договори за доставка на строителни материали и техника.

В тази връзка министърът на регионалното развитие Андрей Цеков подписа заповед за създаване на работна комисия, която трябва да предложи алтернативни начини за решаване на въпроса с инхаус договорите.

Срокът, в който комисията трябва да представи варианти за решение на проблема, който възпрепятства напредъка на изграждането на магистралата, е до 30 септември, а „възможните решения ще бъдат обявени публично през есента“, поясниха от МРРБ.

По-рано министърът Цеков посочи, че измененията „не са особено сложни“ и че през есента вероятно ще може да се продължи строителството на автомагистралата.

На този етап строителството на първите три лота на магистралата (лотове 1, 2 и 3), чието изпълнение е най-развито, продължава с намалени темпове, признават от регионалното министерство. Това се дължи на липсата на продължение поради неяснотите около инхаус договорите.

Общата дължина на лотове 1, 2 и 3 е 53 километра, като началото им е в местността „Боаза“, а краят се свързва с второкласния път Плевен-Ловеч. Към момента участъкът на лот 1 с дължина 15,7 километра е изграден на 70 процента, а очаква се да бъде завършен до края на годината. Лот 2, с дължина от 19,1 километра, е изграден на около 24 процента, а лот 3, който е с дължина от 17,1 километра, е изграден на 49 процента. Прогнозите бяха, че всички тези участъци ще бъдат завършени през 2024 година.

Относно лотове 4, 5 и 6, е необходимо преработване на проектите им поради изискванията за пътна безопасност, както и поради други промени. Лот 4 ще бъде разделен на етапи, за да се ускори изграждането му.

За съжаление, за лотове 7, 8 и 9, изместването на трасето е необходимо поради геодинамични процеси и други фактори, което ще доведе до нови екологични процедури и забавяне на строителството. Участък 9 очаква да получи разрешение за строеж през началото на 2024 година.

За да се компенсират забавянето и ръстът на цените на строителните материали и оборудването, ще бъде необходимо доплащане, което според прелиминарни анализи може да достигне около 600 млн. лв. Този излишък следва да се индексира съобразно методиката за индексация, приета през септември 2022 г.

Освен това, цената на строителните материали се е удвоила от 2018 година насам, като цената им се отразява на общите разходи за изграждане на пътищата. Според МРРБ, 55% от разходите са свързани с цените на строителните материали.

В заключение, стои ясно, че завършването на магистрала „Хемус“ изисква няколко години и допълнителни разходи, но властите се стремят да решат проблемите и да продължат с проекта.

Вижте още

Ивайло Папов: С отмяната на референдума „сглобката“ заби последния пирон в ковчега на българската демокрация

MyTiande.bg с престижна статуетка от Bright Awards – наградите за бизнес и туризъм

leni

Мостът на Колю Фичето край Бяла ще бъде почетен с монета

admin

Напишете коментар