Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции Туризъм и Екология

Изменения в таксите за отпадъци: Заплащане според броя на живеещите в имота започва след година

Новият начин за изчисляване на таксата за смет, основан на количеството изхвърлен отпадък, вече е готов за въвеждане в България, съобщава „24 часа“. Тази иновация ще влезе в сила от 1 януари 2024 г., след като беше отложена многократно. В резултат на този адекватен подход, местните кметове и общински съвети ще трябва да определят размера на таксата смет за домакинствата в техните райони след предстоящите местни избори през октомври.

Необходимостта от въвеждането на този нов метод възникна след натиск от страна на Европейската комисия (ЕК). ЕК заплаши със съдебни производства срещу България поради липсата на справедлив модел за такса смет. Срокът за предоставяне на обяснения от страна на България изтича до края на текущия месец, след което може да бъде заведено дело с многомилионни санкции, ако страната не предприеме конкретни стъпки.

Методиката за изчисляване на таксата смет вече е изготвена и очаква се да бъде приета от Министерския съвет преди края на месеца. Според новата система общинарите имат на разположение три опции за изчисление на таксата: да предоставят на гражданите специални торби за отпадъци, да таксуват спрямо броя контейнери, или да изчислят сумата въз основа на броя на лицата, живеещи на даден адрес.

Мнозинството кметове изразяват склонност към последния метод, който изчислява таксата въз основа на общите разходи на общината за почистване, като тези разходи се разпределят на всички жители в района. По новата методика изключение от този принцип се допуска единствено в случай, че таксата се окаже прекомерно висока и засегне обществения интерес.

Според предварителни изчисления в средно голяма община с близо 138 000 жители и годишни разходи за почистване в размер на 10,5 милиона лева, таксата смет ще варира около 76 лева на човек годишно. Този метод ще позволи по-справедливо и ефективно таксуване на гражданите, като разпределението на таксите ще бъде адаптирано спрямо реалните нужди на конкретните общности.

Вижте още

Колко излиза закупуването на луксозна къща в Сърбия?

viktoria

Гидове в Турция се възползват от коронавируса, за да мамят туристи

viktoria

Цените на ваканционните имоти по Черноморието ударили дъното

admin

Напишете коментар