Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Български гении осветлиха европейската сцена: Победителите на EUCYS 2023

Двама български младежи се наредиха сред победителите в 34-ото издание на престижния Европейски конкурс за млади учени (EUCYS). Този научен конкурс се счита за най-престижния в световен мащаб и е предназначен за млади учени на възраст между 14 и 20 години, специализиращи се в областите на науките, технологиите, инженерството и математиката. Инициативата за неговото създаване произлиза от Европейската комисия, а церемонията за обявяване на наградите се проведе в столицата на Белгия, Брюксел, през събота.

В тазгодишното издание на конкурса EUCYS се включиха 136 млади учени от 36 различни държави, представяйки общо 85 проекта в широк спектър от области в науката, включително биология, математика, социални науки и още много други. Тези проекти бяха изпитани и оценени от международно жури, включващо 22 висококвалифицирани учени и инженери, като председателството на журито беше възложено на Мария Любенова от Европейската обсерватория за Юга.

Победителите в конкурса бяха наградени общо със значителна сума от 62 000 евро, като четири първи награди възлизаха на 7 000 евро, четири втори награди – на 5 000 евро, а четири трети награди – на 3 500 евро. Освен тези финансови награди, победителите получиха и възможността за стипендии и посещения в престижни институции като Европейска организация за ядрени изследвания (CERN) и Европейска космическа агенция (ЕКА).

Важно е да се отбележи, че първите награди бяха присъдени на проекти от различни страни като Полша, Канада, Дания и Португалия, докато втори и трети награди бяха присъдени на проекти от държави като Нидерландия, Канада, Ирландия, Италия, България, Словакия, Гърция и Германия. От българска страна, Любомир Андонов Ненов се отличи с трета награда за своя проект „Dynamic Proactive Secret Sharing for Confidential Byzantine Fault-Tolerant Services using Multi-party Computation“.

Друг български участник, Деян Деянов Хаджиманич, също беше отличен в престижния научен конкурс Regeneron ISEF 2024 за своя проект „A Graph Isomorphism Kernel Based on k Vertex Connectivity and its Application in Graph Neural Networks“.

Европейският конкурс за млади учени EUCYS се подпомага активно от програмата „Хоризонт Европа“ по направление „Разширяване на участието и укрепване на европейското научноизследователско пространство“. Този конкурс е част от по-широка инициатива, насочена към укрепване на връзките между науката и обществото, насърчаване на отговорните научни изследвания и иновации, както и постигане на напредък в европейското научноизследователско пространство.

Вижте още

Основните индекси на Ню Йоркската фондова борса в растеж

А. Стойковa

Никола Димитров: Немски депутати от „Алтернатива за Германия“ установиха, че границата ни е като разграден двор

Colliers: До края на годината се очакват 36 000 кв. м нови офис площи

admin

Напишете коментар