Invest Build Media
Архитектура и Дизайн Имоти и строителство

София стъпва напред: Започва официалната първа копка на нова метростанция

На 10 октомври 2023 г. Столичната община и „Метрополитен” ЕАД планират официалната церемония на първа копка за новата метростанция. Събитието ще се проведе от 12 часа на специалната площадка над пътния тунел на бул. „Панчо Владигеров”, която се намира западно от железопътната линия София-Волуяк. В този важен момент ще присъстват кметът на София, г-жа Йорданка Фандъкова, министърът на транспорта и съобщенията, г-н Георги Гвоздейков, изпълнителният директор на „Метрополитен”, проф. Стоян Братоев, както и изпълнителният директор на фирмата-изпълнител „Геострой” АД, инж. Цветослав Петков.

Тази нова метростанция ще представлява важна част от интермодалния транспортен хъб, включващ метро, железопътен транспорт и автобусен транспорт. Планът включва три изхода от метростанцията, като два от тях ще осигуряват свързаност с железопътната спирка и съответните платформи за железопътен транспорт. За удобство на пътниците и достъп до тези изходи и до южната част на жилищния район „Модерно предградие“, ще бъдат инсталирани асансьори, ескалатори и стълбища.

Важно е да се отбележи, че по време на реализацията на проекта не се предвижда затваряне на бул. „Панчо Владигеров“, ул. „Обелско шосе“ или вътрешнокварталните улици в жилищния район „Обеля-1“. Това ще бъде постигнато чрез етапно изпълнение на строителството и временна организация на движението. От значение е също така, че по време на изграждането на новата метростанция няма да бъде нарушено функционирането на Линия 1 и Линия 2 на метрополитена в София.

Вижте още

Стартират ремонти на булевардите България и Левски в София от 1 юли

ivan

Пътищата ще се проектират според интензивността на трафика за 30 г. напред

ivan

НДК светва в зелено тази вечер

admin

Напишете коментар