Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Ще използват изкуствен интелект за откриване на психични заболявания при деца

В Кеймбридж ще видим иновационна система с изкуствен интелект, предназначена да подпомогне диагностицирането на психични заболявания при деца, както съобщава Би Би Си. Тази технология ще използва рутинно събирани данни за деца, с цел откриване на модели, които могат да идентифицират най-застрашените от риск от психични разстройства. Д-р Анна Мур, ръководител на проекта, заявява, че тази система може да „революционизира“ областта на грижите и да акцентира необходимостта от повече ресурси.

„Ранното диагностициране означава, че то може да се лекува по-лесно“, посочва д-р Мур. Според детските психиатри има „криза“ в грижите за психичното здраве на децата, а оценките на NHS показват, че 20% от лицата под 24 години вероятно се нуждаят от подкрепа за психичното си здраве.

Д-р Мур получи стипендия от 2,5 милиона паунда (5,7 милиона лева) от Обединеното кралство за бъдещи лидери в областта на научните изследвания и иновациите. Тя разкрива, че данните, събирани от здравните, образователните и социалните служби през цялото детство, ще бъдат анализирани с използването на най-съвременната технология за изкуствен интелект. Тази система има за цел да предоставя подкрепа за деца, които често не разпознават нуждата от помощ.

Системата, разработвана в сътрудничество с Microsoft, ще бъде използвана в NHS и в предстоящата детска болница в Кеймбридж. Д-р Мур подчертава, че всички данни, използвани за програмиране на алгоритмите, ще бъдат анонимизирани, за да се гарантира поверителността на личната информация. Надява се, че проектът ще подчертае необходимостта от повече ресурси и че технологията ще направи напредък в грижите за психичното здраве, както при физически заболявания.

Вижте още

Инвестициите в бизнес имоти у нас са 270 млн. евро

leni

Според икономическия министър се справяме добре с COVID-кризата

Ще лицензират фирмите, почистващи етажна собственост

ivan

Напишете коментар