Invest Build Media
Туризъм и Екология

Руски дипломат предупреждава ЮНЕСКО за съдбата на ‘Альоша’

Заместник-председателят на руския клон на Комитета по правата на човека към ООН, Иван Мелников, отправи молба към генералната директорка на ЮНЕСКО, Одре Азуле, за да предотврати премахването на паметника „Альоша“ в Пловдив, предава ТАСС. В молбата се призовава за защита на паметниците на освободителите от Съветската армия и разглеждане на действията за премахване на паметниците в България в контекста на нарушения на международното право и правата на националните малцинства.

Мелников счита, че решенията, противоречащи на Конвенцията за защита на световното културно и природно наследство, са несправедливи и в разрез с действията на съседните държави с представителства в Комитета по правата на човека към ООН. Той споменава, че Софийският градски административен съд е обявил демонтажа на паметника на Съветската армия за незаконен.

Предложението за преместване на паметника „Альоша“ в Пловдив беше внесено от общински съветници, които го считат за символ на окупацията и потискането на националното достойнство. Според тях, премахването на монумента е морален акт, предназначен да почита българската история, националното достойнство и жертвите на комунистическия режим. „Альоша“ е гранитна статуя, въздигната през 1957 г. на хълма Бунарджик в Пловдив. Изобразява съветски войник с картечен пистолет „Шпагин“.

Вижте още

Пет места около столицата, подходящи за спускане с шейни

Каймановите острови привличат високодоходни обитатели

Филми, с които ще обиколим света от дивана

leni

Напишете коментар