Invest Build Media
Туризъм и Екология

Предупреждение за Антарктика: Само с 0,2°C повече и ледниците започват да се разтапят

По време на 32-рата антарктическа експедиция, изследователят и физик инж. Цветан Паров разкрива потенциалните рискове от нарастването на температурите в ледниците на о. Ливингстън. Данните от дълбочинното проучване, което извършва, показват, че дори леко повишаване от 0,2 градуса по Целзий може да доведе до сериозни последици.

Изследването се базира на месечно мониториране на данни от специални сензори, разположени в ледника. По време на проекта се наблюдава увеличаване на ледените пукнатини и области на ледотопене около периферията на ледника, което го прави по-уязвим за външни влияния.

Потенциалните последствия от разтапянето на ледниците включват изтичане на голямо количество сладка вода в соления Южен океан, което ще промени екосистемата в Антарктика и ще окаже влияние върху глобалните процеси.

Инж. Паров коментира, че резултатите от проучването потвърждават предположението, че ледниците са изключително чувствителни на дори минимални изменения в температурата. Това може да има сериозни последици за глобалния климат.

Това е първият път, когато български изследовател провежда подобно дълбочинно проучване на вътрешността на един от големите ледници на о. Ливингстън – Перуника. Данните се събират от 15 сензора, разположени на дълбочина до 20 метра в ледените пукнатини.

Физикът отбелязва, че въздействието на външните атмосферни температури върху ледника е сложен процес. Силните ветрове на повърхността и турбулентните процеси в дълбочина играят важна роля за поддържането на ниските температури във вътрешността на ледника.

Въпреки усилията за запазване на ледника, изследванията показват, че тенденцията е към постоянно разтапяне и ледените покривки не се възстановяват. Според последни данни от програмата на Европейската космическа агенция за измерване на масата на ледените покривки, топенето на ледниците в Антарктика и Гренландия е увеличило пет пъти от 1992 г. Това води до повишаване на глобалното морско ниво и влияние върху климата.

Изследванията на ледник „Перуника“ се осъществяват с подкрепата на Националния център за полярни изследвания и Българския антарктически институт, със средства от Министерството на образованието и науката.

Вижте още

Райънеър ще предлага все по-евтини билети

ivan

Grand Glamour Show отбеляза бляскав 5-ти рожден ден на Марина Диневи

admin

Airbnb предоставя безплатни жилища за медици в Италия

leni

Напишете коментар