Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Сривът на съвременния перфекционист: Изследване на феномена бърнаут

Състоянието на бърнаут, известно също като физическо или емоционално изтощение, е проблем, който засяга значителна част от хората, но често може да бъде сбъркано с депресията или с обикновена преумора.

„Това е един крайностен вариант на умора или изтощение. Много други състояния могат да приличат на бърнаут, но важното е, че освен всичко останало, в бърнаута се включва и депресията. Човек, който страда от депресия, също може да се запита дали в крайна сметка не претърпява и бърнаут. Границата между тях е тънка, дори се размива, защото едното е част от другото и понякога е трудно да ги различиш“, сподели д-р Анна Йорданова в студиото на „България сутрин“.

Първите признаци на бърнаут са неспецифични и често могат да бъдат пренебрегнати – лека умора, затруднения със съня, лека нервност. Въпреки че тези симптоми изглеждат незначителни, те могат да доведат до по-сериозни състояния, които впоследствие могат да предизвикат други заболявания.

Бърнаутът предимно засяга работещите хора, особено онези с амбициозни и перфекционистични нагласи.

„Често бърнаутът е свързан с личностни характеристики и нашия тип личност. Ако сме перфекционисти, не е работата, която ни довежда до това състояние, а склонността ни да искаме всеки детайл да бъде изпипан. Обаче, бърнаутът обикновено не е проблем само в професионалния живот, въпреки че той е най-често срещаният провокатор, а може да възникне и в други области на живота“, поясни д-р Йорданова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че въпреки че този проблем често засяга хора на възраст над 20 години, които активно работят, състоянието може да се появи и при по-младите, които не отделят достатъчно време за почивка от задълженията си.

За да се предотврати това състояние, е важно да се осигури достатъчно сън – между 7 и 9 часа, правилно хранене и, най-важното, да се даде на тялото почивка, когато това е необходимо.

Вижте още

Програмисти от 10 балкански държави ще кодират дигиталната свързаност в Европа

ivan

NOVA: Бум на сделки с недвижими имоти в Несебър

Моника Коцева

ВиК операторите ще имат 24-часова телефонна линия за аварии и сигнали от гражданите

ivan

Напишете коментар