Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Робот-страж: Космическа технология за културно наследство

Китайски космически инженери са разработили иновативен робот, предназначен за защита на културни паметници от вредни влияния на околната среда, съобщава агенцията Синхуа.

Учени от космическата програма на Пекин използват робот, първоначално създаден за орбитални мисии, за да предпазят артефакти от древни гробници и пещери от различни външни заплахи.

Новината за разработването на този робот беше обявена от Китайската академия за космически технологии (CAST).

Този робот се използва като интелигентна мобилна система за стерилизация и унищожаване на бактерии чрез комбиниране на технология за облъчване с електронен лъч. Това е от съществено значение, тъй като вредните бактерии, които виреят върху древните стенописи в гробниците и пещерите, могат да причинят сериозни повреди върху тези културни съкровища.

Традиционният метод за дезинфекция обикновено включва използването на химически вещества, които обаче могат да представляват риск за здравето на хората, които работят върху процеса, както и да повредят самите стенописи. Въвеждането на този робот решава този проблем, като използва електронни лъчи за елиминиране на вредните микроорганизми без да поврежда околната среда или културните артефакти.

Роботът е оборудван с роботизирана ръка, монтирана на мобилно шаси на колела, което му позволява да сканира сцени от стените и куполите на гробниците. Лазерните сензори, инсталирани на дистанционно управлявания робот, осигуряват безопасно разстояние между него и стенописите, като същевременно откриват и избягват препятствията по пътя му.

Този проект е резултат от сътрудничеството между Китайската академия за космически технологии и Академията Дунхуан – институт за опазване и изследване на световното културно наследство на гробниците Дунхуан в Китай. Академията Дунхуан вече разполага с богат опит в областта на опазването на пещерната живопис и е играла водеща роля в опазването на местния национален културен наследствен обект през последните десетилетия.

Вижте още

200 промишлени фирми у нас ще получат отстъпка в цената на тока

admin

PayPal влиза във валутното бъдеще

Евростат: Най-ниската цена на тока в Евросъюза е в България

ivan

Напишете коментар