Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Цветни зебри украсиха градския пейзаж на София

В центъра на София се появиха 11 зебри с цветни райета, които заемат ключови места като площада пред Националния дворец на културата, бул. „Витоша“, Народния театър „Иван Вазов“, градинката „Кристал“ и алеята на Борисовата градина. Тези колоритни животни са изобразени в реален размер и с различни шарки от няколко графити артисти. Причината за тази временна артистична интервенция в градската среда е Световният ден на редките болести, който се отбелязва на последния ден на февруари.

Инициативата има за цел да привлече вниманието на гражданите към темата и да повиши информираността за редките заболявания и проблемите, пред които са изправени пациентите и техните близки.

Тази идея за използване на зебри като символ на редките болести е вдъхновена от медицински лекции през 40-те години на миналия век на д-р Теодор Удуърд от университета в Мериленд, САЩ. Удуърд често казва: „Когато чуеш тропот на копита, мисли за кон, не за зебра.“ Този като аналогия се използва, за да се подчертае, че едно заболяване е по-вероятно да е обичайно, отколкото рядко, дори ако симптомите могат да съвпадат. Днес обаче редките болести, които са над 7000 вида, засягат около 400 млн. души по света, което показва, че те всъщност не са толкова редки.

 

В рамките на световния ден на редките болести, общността се обръща към този въпрос, като оцветява райетата на зебрите в различни цветове, призовавайки за по-добри условия за провеждане на повече изследвания и разработване на нови възможности за диагностика и лечение, както и осигуряване на достъп до здравна грижа.

Тази арт-инсталация е част от информационно-образователна инициатива на фармацевтичната компания АстраЗенека България, която се стреми да запознае обществото с предизвикателствата, пред които пациентите с редки заболявания и техните близки се изправят в процеса на откриване на диагнозата и последващото лечение.

Вижте още

Как да подредим гардероба според метода на Мари Кондо

leni

Дизайн, съчетал в себе си цветовете на земята (СНИМКИ)

„Спаси София“ излезе с нови предложения за ремонта на бул. „Дондуков“

ivan

Напишете коментар