Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

BgGPT: Новият езиков модел, създаден за българските потребители и бизнес

Институтът „Инсайт“ разработва BgGPT, първият специализиран български езиков модел, предназначен за българските потребители, институции и бизнес сектор.

BgGPT е базиран на генеративен изкуствен интелект, който има възможността да генерира и създава съдържание. Това беше потвърдено от професор Мартин Вечев, основател на Института за компютърни науки, ИИ и технологии „Инсайт“, по време на неговото интервю в студиото на „Здравей, България“.

Професорът поясни, че изкуственият интелект може да създаде информация, която не е фактологично верна, и поради тази причина е необходимо да се проявява внимание. Освен това, той отбеляза, че всички усилия са насочени към защита на данните на потребителите, а технологията с времето ще се развива и става все по-точна.

Професор Вечев разкри, че BgGPT ще бъде достъпен безплатно за ползване до края на текущата година, като добави, че финансирането на този проект не идва от публични средства, а се осъществява чрез дарения.

Според него следващата версия на модела, която ще бъде пусната след няколко седмици, ще разполага със значително по-голям обем данни.

Вижте още

Близо 1,6 млрд. лв. ще бъдат инвестирани във ВиК в 51 населени места

ivan

Европейската комисия прогнозира спад от 5,1 на сто на БВП у нас за 2020 г.

Работодателите все по-често предпочитат да наемат хора в предпенсионна възраст

Напишете коментар