Invest Build Media
Туризъм и Екология

Превръщане на теснолинейката: План за интеграция в националната теристическа реклама

Сдружението „Родопска теснолинейка“, държавните институции и общините изразяват амбицията за превръщане на Родопската теснолинейка в туристическа атракция с международна известност и включване в националната туристическа реклама. Това става ясно от плана за действие, разработен за следващите години, предава Българското национално радио (БНР).

Планът включва подобряване на инфраструктурата по теснолинейката, изграждане на съвременен транспортен и комуникационен център в района на железопътната гара в Банско и създаване на специални ретрокомпозиции, предназначени само за туристически пътувания.

Преди повече от десет години Кристиан и неговите съмишленици започват битката за спасяване на уникалната за тази част на Европа теснолинейка, за която имаше риск да остане в историята. Днес, броят на хората, пътуващи с мотрисата, е многократно увеличен. През този период бяха утвърдени няколко знакови събития, които привличат все повече участници – отбелязване на националния празник във влака, посрещане на Дядо Коледа и атрактивния фолклорен фестивал, който се провежда в август на най-високата гара – Аврамови колиби.

Връщането към живот на живописното 127 километрово трасе, минаващо през три планини, е заслуга и на БДЖ Пътнически превози, които подобриха условията за пътуващите, допълва Кристиан Ваклинов. Уникалността на Родопската теснолинейка е и в това, че тя съчетава социалната функция на този вид транспорт във високопланинските райони и все по-нарастващия интерес на туристите. Заради местните фермери, които използват влакчето, за да предлагат био производството си на пазарите в по-туристическите места, сутрин рано се носи аромат на мляко, масло, горски плодове и гъби, споделя Ваклинов.

Как да продължи това развитие на теснолинейката, така че тя наистина да бъде поставена на туристическата карта на Европа и да бъде икономически рентабилна, коментира Кристиан Ваклинов, създател на сдружението „Родопска теснолинейка“, който потвърди, че общините и бизнесът вече са заявили готовност да бъдат част от този план.

Вижте още

БДЖ продава предварително билети за 22 септември и почивните дни

ivan

БДЖ ще предложи атракционни пътувания с парен локомотив между София и Банкя

ivan

Изграждане на туризъм чрез културното и историческо наследство на България

А. Стойковa

Напишете коментар